Svečano obilježen Dan oslobođenja Grada Rovinja


Mimohodom s Trga maršala Tita, koju su predvodili članovi Limene glazbe Rovinj, a slijedili brojni sugrađani i predstavnici Grada, svečano je obilježen 30. travanj - Dan oslobođenja Grada Rovinja.

Sedamdeset i prva obljetnica oslobođenja bila je i prigoda, da se nakon minute šutnje i polaganja vijenaca podno spomenika Palim borcima na Valdibori, okupljenim građanima u ime Udruga antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine pozdravnim riječima obrati Romeo Matošević te u ime Grada njegov prvi čovjek Giovanni Sponza.

Uz činjenicu da se 8. svibnja slavi završetak Drugog svjetskog rata, Sponza je naglasio da se danas i to sedamdeset i jednu godinu kasnije, od strane pojedinih grupacija pokušava revidirati povijest. Što danas građani i Hrvatska ima, odnosno nema od toga, upitao je Sponza, nastavljajući da "imamo govor mržnje, ekstremni nacionalizam, veličanje ustaštva, opću nesigurnost i zabrinutost, a nemamo državnika koji ima viziju, koji zna spajati i graditi mostove, i štititi i zastupati nacionalne interese".

- Hrvatskoj danas treba konsenzusom usuglašena i jasno definirana područja od nacionalnog interesa. Treba nam i decentralizacija, koja nije "istarsko pitanje" već pitanje svih područja u zemlji, rekao je između ostalog gradonačelnik i saborski zastupnik te dodao dA je vrijeme da se jasno i glasno kaže najviše pozicioniranim državnim dužnosnicima da su se otuđili od ljudi. - Za Hrvatsku 2016-a godina je odgovornosti koje se konačno treba prihvati. Ne možemo sebi više dozvoliti luksuz koji čekamo, poručio je Giovanni Sponza. (NAPISALA I SNIMILA Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter