Svečano obilježen Dan općine Pićan

Dobitnici godišnjih nagrada općine Pićan
Dobitnici godišnjih nagrada općine Pićan

Bogatim i raznolikim programima Pićanci su u subotu obilježili blagdan sv. Roka kojeg slave i kao Dan općine. Na svečanoj blagdanskoj misi Pićan je ugostio vlastitog biskupa: naime, misu je uz asistenciju brojnih domaćih svećenika predvodio pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić, koji inače nosi privremenu titulu naslovnog biskupa nekadašnje Pićanske biskupije.

Predvečer je u dvorani pićanskog Centra za nematerijalnu kulturu Istre ravnatelj državnog arhiva u Pazinu Elvis Orbanić održao predavanje o ukidanju Pićanske biskupije u vrijeme cara Josipa II., a zatim je na istom mjestu održana svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su uručene godišnje općinske nagrade. Laureati institucije i tvrtke Pićanski su vijećnici ove godine odlučili nagraditi institucije koje su najviše pomogle u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, posebno pri uređenju starogradske jezgre. Tako su plakete općine Pićan primili u ime Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova Lili Mekterović Ružić, u ime riječkog vodnogospodarskog odjela Hrvatskih voda Darko Višnjić, a u ime Istarske županije potpredsjednica Županijske skupštine Tamara Brusić. Zahvalnice su primili predstavnici labinskog HEP-a, pulske Plinare, pazinskog poduzeća Kamen, labinskog T-coma te Konzervatorskog odjela u Puli. Posebnom općinskom nagradom nagrađen je Nikola Benazić, učenik 3. razreda labinske Srednje škole Mate Blažine, koji je na državnoj smotri učenika elektrotehnike i računarstva osvojio prvo mjesto.

Pićanski načelnik Ivan Franković izvijestio je da je među rezultatima općine u minulih godinu dana među značajnijima dovršetak vodovodnih ogranaka na rubnim dijelovima općina Gračišće i Cerovlje, čime su stvoreni preduvjeti za izgradnju vodovoda prema njima susjednim dijelovima Pićanštine, a prvi će se graditi ogranak Kukurini-Perinići-Vodogradnja. Počela je izgradnja dječjeg vrtića u Pićnu, a najznačajnije je postignuće popločenje i infrastrukturno opremanje starogradske jezgre. Obnova manifestacije Petivina i devetogodišnja tradicija pićanskog Legendfesta također pridonose ugledu i razvoju Pićanštine, rekao je Franković. U ime dobitnika općinskih nagrada zahvalila se Lorella Limoncin Toth, rekavši da je "ugodno slušati o uspjesima koje je ova općina, iako mala, postigla u ovoj godini" te ustvrdivši da je pićanska starogradska jezgra sada "itekako valorizirana".

U ime susjednih općina i gradova Pićancima je njihov praznik čestitao labinski gradonačelnik Tulio Demetlika, a u ime Istarske županije Tamara Brusić. Sportski dio Rokove U sportskom dijelu pićanske Rokove osam ekipa ogledalo se na malonogometnom turniru, a prvo mjesto osvojila je ekipa Zemljoradnik iz Pićna, drugi su Švići, a treći Tupljak. Na revijalnom turniru dobrovoljnih vatrogasnih društava pobijedili su Pićanci. U odnedavno u Pićnu izuzetno popularnoj igri - cornhole natjecalo se sedam parova, a pobjednici turnira su Marko i Vedran iz Gračišća. U zabavnom programu nastupili su folkloraši iz Pazina i Kršana te Replay band i Lidija Bačić. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter