Svečano obilježen Dan općine Gračišće

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svečanom sjednicom općinskog vijeća održanom na drevnom Placu u nazočnosti brojnih uzvanika, istarskog župana Valtera Flega i predstavnika susjednih i prijateljskih jedinica lokalne samouprave obilježen je Dan općine Gračišće, koji se slavi u povodu blagdana župskih patrona svetih Vida, Modesta i Kresencije. U prigodnom referatu općinski načelnik Ivan Mijandrušić rekao je kako mu je proteklih godinu dana bilo najteže u svih 15 godina koliko je na čelu općine. Naime, lani je Općina Gračišće izgubila status brdsko planinskog područja i ostala bez značajnih sredstava što se odrazilo na aktivnosti općine, a u konačnici i na standard mještana.

No, općinska uprava nije očajavala već se okrenula novim izvorima tako je došla i do lokacijske dozvole za izgradnju kanalizacije u Mandalenčićima, Milotskom brijegu i Bazgaljima. Višegodišnjim trudom i upornošću konzervatora od Ministarstva kulture RH za uređenje crkve sv. Vida izdvojena su značajna sredstva, a za ovu godinu iznose 180 tisuća kuna. Dok je za radove na crkvi Majke Bojže na Placu od Regija Veneto osigurano 169 tisuća kuna. Završen je projekt uređenja zgrade bivše škole u Milotskom brijegu koji je prijavljen na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. U postupku je izdavanje građevinske dozvole za cestu Lovrići – Bažoni – Brežani – Matkovići – Poldrugovci, a nakon otvaranja natječaja iz EU fondova, Općina Gračišće prijavit će asfaltiranje ove ceste. Dobivena je građevinska dozvola za izgradnju novog dječjeg vrtića u Gračišću, a izrađen je projekt za dovršetak popločenja starogradske jezgre Gračišća. Realizacijom spomenutih projekata očekuje se dolazak još većeg broja turista u Gračišće koje promovira razvoj turizma, prvenstveno onog koji se bazira na turizmu u ruralnom prostoru, rekao je Mijandrušić. Uz to Općina u svom proračunu svake godine osigurava sredstva za pomoći potrebitima, raznim udrugama i ustanovama, ali i za dodatni tim Hitne medicinske pomoći Istarskih domova zdravlja ispostave Pazin, a nadarene učenike redovito nagrađuje.

Mala općina poput Gračišća prepoznata je širom Lijepe naše po njezinim manifestacijama kao što su izložba vina, na kojoj je ove godine bilo izloženo rekordnih 292 uzoraka vina, nastavio je Mijandrušić. Tu je i poznati susret svirača na usnim harmonikama „Zasopimo na organić“ koji je ove godine proslavio svoju 21. obljetnicu, a ove se godine održava i 14. Festival Istarskih maneštri. „Sve to iziskuje veliki angažman općinske uprave, izvršnog odbora, mojih zamjenika i suradnika, te koristim priliku da im se ovim putem najiskrenije zahvalim, sa željom da istim tempom, ako ne i boljim, nastavimo dalje“, naglasio je Mijandrušić. Dodjući kako za mnoge kapitalne projekte Općina Gračišće dobiva državne potpore i bespovratna sredstva iz fondova EU stoga posljednjih godina ulaže značajna vlastita sredstva u unapređenje komunalne infrastrukture, socijalne i društvene programe, kako bi svim svojim stanovnicima osigurala što bolje uvjete življenja te i na taj način potakla povećanje broja stanovnika i prosperitet svih nas ovdje na ovom području, zaključio je Mijandrušić zahvalivši svima, posebno svojim suradnicima, koji su pomogli na realizaciji projekata. Na kraju je i svim dobitnicima općinskih priznanja zahvalio za uloženi trud i doprinos u razvoju Općine Gračišće.

Nagrade općine Gračišće za 2016. dobili su OPG Smoljan, Danka Smoljana iz Batluga, OPG Rafael i Orfej Putinja, Rafaela i Orfeja Putinje iz Bregi, bistro Pod Lipom, Nataše Sirotić iz Gračišća, Obrt za elektroinstalacijske radove Brozan elektro, Dionizija Brozana iz Brozani i Daniele Pernić, organizator susreta svirača na usnim armonikama „Zasopimo na organić u Gračišću“. U ime nagrađenih on se i zahvalio a nagradama posebno onoj dodijeljenoj njemu, koja, kako je rekao, pripada i jegovom ocu Renatu Perniću koji je prije 21 godinu pokrenuo susrete svirača usne armonike  Gračišću.

Nakon što je Gračišćanima Dan općine čestitao Antom Maver iz prijateljske im slovenske općine Mokronog-Trebelno, župan Valter Flego rekao je kako je politika u općini Gračiše, kao i u svim našim općinama i gradovima, stvaranje uvjeta za bolji život. Stoga je uspješnost načelnika, općinskog vijeća i uprave umješnost iznalaženja sredstava za realizaciju projeketa, dodao je Flego zadovoljan što je općine Gračišća izabrala konstruktivan put, put rješavanja potreba i iznalaženje sredstava za ostvarenje projekata. Zato je uputio čestitke svima koji na tomu rede i podjednako razvijaju sve segmente života u općini Gračišće. Stoga im je obećao kako će i dalje u svojim aktivnostima uvijek imati potporu Žuzpanije.

Nazočne su u svečanu sjednicu općinskog vijeća uvele Pazinske mažoretkinje, te vokalne skupine Jažulice i Frndalice, a potom su program uveličali polaznici vrtića i osnovne škole "Vladimir Nazor" područna škola Gračišće, koji svake godine za Dan općine razvesele svoje goste sumještane, roditelje i prijatelje.

Zapisao i snimo: Mirjan RIMANIĆ


Podijeli: Facebook Twiter