Svečano obilježen Dan općine Gračišće


Svečanom sjednicom općinskog Vijeća, kojoj su nazočili brojni uzvanici iz javnog i kulturnog života, čelnici susjednih jedinica lokalne samouprave, prijateljske Općine Mokronog-Trebelno iz Slovenije i istarski župan Valter Flego, proslavljen je Dan općine Gračišće.

U prigodnom referatu općinski načelnik Ivan Mijandrušić naglasio je kako je ukidanjem statusa brdsko-planinskog područja Općina Gračišće mnogo izgubila, jer na svom području, nažalost, nema značajnijeg gospodarskog subjekta koji bi mogao biti pokretač razvoja ovog kraja. Stoga je prozvao Vladu, ali ministarstva koja stranačkom protekcijom izdašnije pomažu pojedine jedinice lokalne samouprave, dok ostale ostavljaju na milost i nemilost, da se same snalaze. 

Istarski župan Valter Flego upozorio je kako je gubitak statusa brdsko planinskog područja opasnost i izazov, ne samo za jedinice lokalne samouprave koje su to izgubile, već i za cijelu Hrvatsku. Naime, pitanje je kako zadržati mlade i obrazovane kada im se otvaraju tržišta rada u drugim evropskim zemljama. Statusom brdsko-planinskih područja i područja od posebne državne skrbi nastojalo se pomoći ljudima da ostanu u svom zavičaju, unatoč otežanim uvjetima života i rada. Tim krajevima, a to je i unutrašnjost Istre, treba pomoći.

Tato je Istarska županija, bez obzira na krizu i posljedice porezne reforme, zbog koje je izgubila čak 10 posto izvornih prohoda, odlučila napraviti fond za ravnomjerni razvoj Istre, iz kojeg će se namjenski pomagati gradovima i općinama koji su se našili u teškoćama, a prvenstveno će se sufinancirati apliciranje projekata za EU fondove. (M. RIMANIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter