Svečano obilježen Dan općine Gračišće

Nagrađeni Svjetlana Dukin Bertoša, Josip Bažon i Alvijana Klarić s načelnikom Ivanom Mijandrušićem (D. Š.)
Nagrađeni Svjetlana Dukin Bertoša, Josip Bažon i Alvijana Klarić s načelnikom Ivanom Mijandrušićem (D. Š.)

Već trinaesti put u funkciji načelnika općine Gračišće, Ivan Mijandrušić je, na simboličan datum 13. lipnja, pa još u petak, iznio pred uzvanike svečane sjednice Općinskog vijeća održane u čast Dana općine, rezultate minulog i vizije predstojećeg razdoblja. Najteža je to bila godina za općinsku upravu, zbog opće krize i oskudice, ali Gračišće je nastavilo kročiti putovima obnove, razvitka, i, pogotovo, organizacijom brojnih originalnih manifestacija bivati i turistički sve privlačnije, naglasio je Mijandrušić.

Svečana sjednica održana je na novopopločanom mjesnom trgu, a upravo je popločenje trga i gradskih ulica, doskora i trga pred gradskim vratima, jedan od najvećih obavljenih poslova, nakon izgradnje kanalizacijskog sustava u mjestu, za kojim uskoro slijedi priključivanje domaćinstava na kanalizaciju i puštanje u rad pročistača otpadnih voda. Kanalizacija će se uskoro, najavio je Mijandrušić, graditi i u mjestima Mandalenčići, Milotski Brijeg i Bazgalji, predstoji nastavak uređenja stare škole u Bazgaljima, restauracija župne crkve Sv. Vida i znamenite crkvice Sv. Marije Na Placu, većina naselja već je dobila asfalt i vodovod, a uskoro će ga dobiti i rijetka preostala domaćinstva, i sve su to programi, mnogi financirani iz vanjskih izvora, pa i iz inozemnih fondova, kojima se zadovoljavaju osnovne potrebe mještana, rekao je Mijandrušić.

Korak dalje u svojoj prepoznatljivosti Gračišće gradi i već dugogodišnjom tradicijom atraktivnih manifestacija kao što su Smotra vina središnje Istre, susret svirača na usnim harmonikama "Zasopimo na organić", Festival istarskih maneštri (12. po redu održao se dan nakon svečane sjednice, u nedjelju), pučka fešta vidova s utrkom na magarcima, zatim festival od pulaštri u Funčićima, i naposljetku prikazanje "Živih jaslica" u vrijeme božićnih blagdana.

Godišnje nagrade, Povelje općine Gračišće, dodijeljene su Alvijani Klarić, autorici rječnika gračaškog govora, za doprinos očuvanu gračaške jezične i kulturne baštine; OPG-u Josipa Bažona za postignuća u razvoju ruralnog turizma i vinarstva; te Svjetlani Dukin Bertoša za tridesetogodišnji učiteljski rad u mjesnoj osnovnoj školi.

U prigodnom programu nastupilA su djeca iz gračaškog vrtića i osnovne škole, mlade pazinske mažoretkinje, te klapa Novačanska kumpanija iz Pazinskih Novaki, a u subotu su svečanosti Dana općine i tradicionalne gračaške fešte Vidova nastavljeni festivalom maneštri, malonogometnim i boćarskim turnirom, utrkom na tovarima, i večernjom zabavom uz glazbu i ples. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter