Svečano obilježen Dan općine Bale

Gospoda i pučani u odjeći iz mletačkog doba
Gospoda i pučani u odjeći iz mletačkog doba

Dan općine, koji se slavi uz blagdan zaštitnika Bala blaženog Julijana, obilježen je svečanom sjednicom Općinskog vijeća u sportskoj dvorani. Tom je prigodom načelnik Edi Pastrovicchio rekao da neće nabrajati što se sve učinilo u devet godina od kada je u Balama na vlasti Ladonja, jer se sve to može vidjeti u šetnji starim gradićem.

Uz zahvalu prijašnjem i zadnjem sazivu Općinskog vijeća naglasio je da je imao čast djelovati s u prosjeku najmlađim vijećnicima u Istri, a na novim izborima kandidirat će se još mlađi Baljani, koji su stasali i završili visoke škole.

Za novi mandat najavio je dovršenje započete rekonstrukcije galerije Ulika, gdje će se povećati izložbeni prostor i onaj za Turističku zajednicu. Najveći projekt ostaje dovršenje kanalizacije, kojemu preostaje postavljenje membranskog pročistača, za što su se Bale kandidirale za sredstva Europske unije. U planu je izgradnja multimedijalnog centra u Val de Musi, a pregovara se i o izgradnji doma za osobe treće dobi.

Predsjednica Općinskog vijeća Karmen Ignoto podsjetila je da je Općina promovirala ekološke, etnološke, multikulturalne i sportske programe. Zahvaljujući tim nastojanjima u Bale se ne dolazi samo na ljetovanje, već i zbog povijesno-kulturnih vrijednosti.

U ime Istarske županije Baljane je pozdravila zamjenica župana Viviana Benussi, koja je podsjetila i da se talijanska vlada uključila u očuvanje kulturne baštine Bala, posebno u dovršetak obnove kaštela Bembo.

- Nakon povijesnih zgrada sačuvat ćemo i nematerijalnu baštinu Bala, posebno drevni baljanski govor. Na tome će ovog ljeta raditi Institut za lingvistiku iz New Yorka, najavila je Benussi.

Na svečanoj sjednici nastupili su Limena glazba Mon Perin i ženska klapa Castrum Vallis. U dvorani su bili i kostimirana gospoda i pučani, u odjeći iz doba Mletačke Republike, kada su Bale bile važno prometno i gospodarsko središte.

U šatoru na igralištu malih sportova iza škole gastronom Pino Kuhar je za građanstvo pripremio fritaju sa šparugama, a potom je nastupila Lidija Bačić. Općina je svoj praznik obilježila brojnim sportskim turnirima i otvaranjem novog igralište za tenis u sportskoj zoni Laconovo. Duhovni dio proslave obilježit će svečanom misom 1. svibnja, na blagdan bl. Julijana, s početkom u 11 sati služiti u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije.

Zahvala Pliniju Cuccurinu

Na svečanoj sjednici nije bio tvorac baljanskog preporoda i donator Plinio Cuccurin, koji se izgleda definitivno povukao iz politike. Opravdavši se prethodno preuzetim obavezama, u brzojavu koji je uputio Općinskom vijeću, a pročitala ga je Karmen Ignoto, zahvalio se čelništvu, vijećnicima i građanima Bala što su ustrajali na razvojnoj viziji koja je pokrenuta 2004. godine. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter