Svečano obilježen Dan grada Pule

Nagradu za životno djelo dobio je Vinko Jurcan (M. ANGELINI)
Nagradu za životno djelo dobio je Vinko Jurcan (M. ANGELINI)

U povodu Dana grada Pule, koji se slavi 5. svibnja, na dan oslobođenja grada, u Istarskom narodnom kazalištu održana je svečana sjednica Gradskog vijeća.

Nakon pozdravnih govora i nastupa mješovite vokalne skupine Nešpula održana je projekcija filma kojim su prikazani kapitalni projekti Grada u protekloj godini - od obalnog kolektora, kružnog toka u Šijani, intenzivne izgradnje obale pa sve do izgradnje sveučilišnog kampusa.

Pula je imala odlične rezultate i na turističkom planu, a lani je srušen i rekord - zabilježila je 1,4 milijuna noćenja, što može zahvaliti i brojnim kulturnim i glazbenim manifestacijama, poput jubilarnog Pula Film Festivala, ali i svjetski poznatih festivala Outlook i Dimension, zbog kojih je Pula među tri na Googleu najčešće pretraživana hrvatska grada.

Čestitke u povodu Dana grada uputio je i gradonačelnik Boris Miletić rekavši da je Pula oslobođena prije 69 godina te je trebalo puno truda, rada i ljubavi da se ona nanovo izgradi te postane grad kakav je danas - otvoren, multikulturalni u kojem jednako pravo imaju manjine i većina, grad kojeg je vrijedilo osloboditi.

Okupljenima se obratio i ministar turizma Darko Lorencin, koji je naglasio potrebu da se bivše vojne zone i imovina stave u funkciju te da u tome treba znati naći mjeru između gospodarskih aktivnosti i kvalitete života građana Pule i Istre.

Valter Flego, istarski župan, rekao je da je u tritisućljetnoj povijesti grada datum 5. svibanj iznimno važan i da "moramo odati počast našim nonićima koji su nas oslobođenjem zadužili".

Potom su uručene nagrade Grada pojedincima i institucijama koji su svojim radom i djelovanjem zadužili grad. Tako je Povelja uručena pulskoj cementari Calucem, a preuzeo ju je Alfred Blažina te je posvetio svim svojim kolegama.

Počasnim građanima Pule postali su dr. Adriano Cestrone te Nikolaj Viktorov, obojica nagrađena za humanost i osobni doprinos opremanju Opće bolnice.

Grb Grada Pule dobio je svjetski poznati duo 2Cellos - violončelisti Stjepan Hauser i Luka Šulić. S obzirom da su oni trenutno u Americi nagradu je preuzela Stjepanova sestra Nuša, koja je prenijela zahvale i pozdrave ovih nadarenih glazbenika te Stjepanov SMS: "Jedva čekam da se vratim".

Ekonomistu i politologu prof. dr. sc. Vinku Jurcanu, neumornom znanstveniku i pedagogu koji je cijeli svoj vijek posvetio znanosti i podučavanju, uručena je Nagrada za životno djelo.

Posebne gradonačelnikove nagrade

Pulski gradonačelnik uručio je i pet posebnih priznanja. Jedna od dobitnica bila je Neta Žiković, socijalna radnica u mirovini, inicijatorica osnivanja udruge umirovljenika i vijećnica Vijeća Grada Pule u dva mandata. Nagradu dodijeljenu Josipu Orbaniću za njegov izniman društveni rad, rad na komunalnom i hortikulturalnom uređenju te publicistički rad preuzela je njegova supruga.

Gradonačelnikovu nagradu dobio je i Puljanin Mladen Karavanić koji je najviše u Puli, čak 156 puta, darovao krv, a nagradu je posvetio svim darivateljima krvi. Nagrađen je i ansambl predstave "Škrtac" u izvedbi INK-a, čiji je režiser, gimnazijalac Gabrijel Lazić, dok je za uspješno poslovanje i zapošljavanje nagrađena tvrtka Infobip odnosno Silvio Kutić i Izabel Jelenić.

Primanje za antifašiste

Danas su ovim povodom i položeni vijenci na gradska spomen-obilježja te upriličen prijem za članove udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule.

Vijenci su najprije položeni na spomen-ploču palim borcima i žrtvama fašizma na Giardinima, zatim na spomenik palim borcima i žrtvama fašizma u Titovom parku, spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa te na centralnom križu na Gradskom groblju. Vijenci su položeni i na Mornaričkom groblju.

Nakon odavanja počasti palim borcima u Komunalnoj je palači održan tradicionalni prijem. Gradonačelnik Boris Miletić je, podsjetivši na žrtve koje su pale za oslobođenje Pule, rekao da je važno da se antifašistička tradicija i tekovine nastave i njeguju te prenose na buduće generacije. Predsjednik UAB-a Livio Blašković rekao je da je to značajan dan za sve antifašiste, dan kada se prisjećaju onih koji su dali svoje živote za oslobođenje Pule.

- Ostat ćemo dosljedni našim idealima i žrtvama za oslobođenje. Da nije bilo antifašizma, ni Pula ne bi bila u sastavu ove države, rekao je među ostalim Blašković. Poručio je također onima koji "prijete" da će ukinuti petokraku kada dođu na vlast, da će se antifašisti boriti do krajnjih granica da se to ne dogodi. Predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek zahvalio se predstavnicima UAB-a na svemu što čine da bi Pula bila i ostala antifašistički grad. (B. PETROVIĆ, N. SOFTIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA

 


Podijeli: Facebook Twiter