Svečanim koncertom okončani Milottijevi dani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi Milottijevi dani okončani su u subotu navečer u svečanoj dvorani "Tone Peruško" pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile koncertom u organizaciji Arene International. Izvedena su isključivo Milottijeva djela, i to pred brojnom publikom, koja je sve aktere nagradila burnim aplauzom.

Koncert je održan u povodu 85. obljetnice rođenja velikog maestra Nella Milottija. Izveden je šaroliki repertoar njegovih djela, a predstavili su se solisti i komorni sastavi – sve profesionalni, višestruko nagrađivani i talentirani glazbenici.

Trio flauta, oboa i klarinet u sastavu Anamarija Brhanić, Nedžad Karabdić i Branko Škara izveo je precizno Milottijev "Trio" (Allegro moderato, adagio, allegro), a nadahnut i osebujan bio je dijalog violončela i klavira u djelu "Duo concertante", u izvedbi violončelistice Dubravke Jančić i klaviristice Tatiane Šverko.

Uslijedili su nastupi poznatog gitarista Žarka Ignjatovića "Concerto in modo istriano", dua klavir-flauta (Tatiana Šverko i Samanta Stell) "Scherzo" i "Sjećanje na Ohrid", a Šverko je potom pratila i vrlo talentiranu sopranisticu Eleonoru Matijašić u "Campani solitariji".

Elda Krajcar Percan, poznata pijanistica, izvela je, uz kratak predgovor, jednu od posljednjih Milottijevih skladbi "Noć pod Ćićarijom". Koncert je priveden kraju nastupom puhačkog kvarteta i komornog orkestra koji su izveli "Primorsku poemu", a dirigentsku je palicu preuzela Tatiana Šverko.

Pozdravne su riječi uputili rektor pulskog sveučilišta dr. Robert Matijašić, predsjednik Mjesnog odbora Gregovica Deni Mešanović, koji je i predložio da se jedna od dvorana pulskog sveučilišta nazove po poznatom maestru, te Tatiana Šverko, umjetnička ravnateljica Arene International.

Program su organizirali Sveučilište Jurja Dobrile, Grad Pula, Gradska knjižnica i čitaonica te Katedra Čakavskog sabora za glazbu Novigrad. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter