Svecani ugodaj i nakon blagdana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukoliko želite uživati u svecanom ugodaju doma duže vrijeme, a ne samo tijekom blagdana, nece vam trebati previše truda da to postignete.

Cilj je odabrati komade namještaja, detalje i dekoracije koji ce podici ugodaj iznad svakodnevnog tj. unijeti promjene u doživljaj prostora. Kako bi prostor postao svecan, ali i elegantan, ne pretjerujte s tipicnim nacinima blagdanskog dekoriranja, vec primijenite komade namještaja koji ce prostoru dati novu dimenziju.

Dnevni boravak ucinite svecanim i elegantnim primjenom regala ili komode za TV u profinjenom dizajnu, obogacenima rasvjetom, metaliziranim dodacima ili kristalima. Što je dizajn samog elementa jednostavniji, dekoracije ce biti izražajnije. Ukoliko ste ljubitelj minimalistickog uredenja, dekoracija se može svesti na reflektirajucu lajsnu koja uokviruje rubove namještaja.



Ukoliko se odlucite za namještaj manje svecanog izražaja, isti ugodaj možete postici garniturom za sjedenje presvucenom tkaninom s metalik ili sedefastim odsjajem.

Profinjenost cete postici i na klasicno presvucenoj garnituri ako uz naslone postavite dekorativne jastucice obložene finim tkaninama s probranim uzorcima ili svjetlucavim nitima. Postavljanjem jednog ili dva jastucica u zlatnoj, srebrnoj ili bakrenoj boji postici cete odlicne efekte. Ovakve naglašene jastucice postavljajte uvijek na jednobojne garniture, a najprofinjeniji efekt cete dobiti u kombinaciji s bijelom.

Vrlo svecan i profinjen može biti klub stolic, a pogotovo kada odabirete onaj nešto vecih dimenzija. Stolici mogu izgledati poput pravih umjetnickih djela, izradenih u kombinaciji razlicitih materijala kao što su drvo, metal, staklo, koža... Igrom materijala, ali i razlicitim tehnikama obrade stakla postižu se odlicni efekti, koji ovakve stolove pretvaraju u dominantne tocke prostora, koje plijene pažnju i podižu nivo ambijenta u kojem se nalaze.

Blagovaonica je mjesto okupljanja obitelji i prijatelja, pa je kao takva odlicna za stvaranje svecanog ugodaja. Osim dekorativnim detaljima, koji predstavljaju najjednostavniji nacin za stvaranje takve atmosfere, možete se odluciti i za onaj konkretniji, odabir stola i stolica, koji ce jednostavno ostaviti dojam. Crno-bijele kombinacije, visok sjaj i koža, uz nešto metalnih efekata, provjerena su formula za stvaranje svecanog ugodaja u blagovaonici.



Ukoliko je ulaz u vaš dom prostran i time ostavlja dovoljno slobodnog prostora da se poigrate na takav nacin, svakako to iskoristite, jer cete vec na samom ulazu postici željene efekte. Profinjenost, glamuroznost ili elegancija na ulaznim vratima ostavljaju poseban dojam, jer ulaz najcešce svi doživljavamo kao nužan prostor za odlaganje obuce i odjece, a on doista može biti puno više od toga.

Postavite atraktivnu fotelju, ogledalo s naglašenim okvirom, komodu metalnog ili reflektirajuceg odsjaja. Samo jedan ovako naglašeni element dat ce ulaznom prostoru sasvim novi karakter.



Profinjena, elegantna i svecana može biti i spavaca soba. Osim posteljinom, koja snažno definira ugodaj sobe, dominantan može biti i sam krevet svojim oblikom, velicinom ili uzglavljem. Visoko uzglavlje pruža raznovrsne mogucnosti oblikovanja i dekoriranja, pa tako i stvaranja svecanih ugodaja.

Kao i u ranijim slucajevima, odabirom materijala u bijeloj boji, s uzorcima ili bez njih, necete pogriješiti. Jednostavni geometrijski oblici uzglavlja uz diskretne uzorke sedefastog ili metalnog odsjaja pretvorit ce krevet u svecanu postelju.

Prilikom stvaranja svecanog ugodaja potrebno je naci pravu mjeru kako bi dom bio dovoljno svecan, ali i ostaviti prostora za blagdanska dekoriranja, koja ce naglasiti da su ti dani u godini ipak posebni. (Monika Galovic, mr. ing. arh)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter