Svečani prijem za članove 119. brigade

U subotu obilježavanje 22. obljetnice osnutka 119. brigade, Marijan Mužinić (Arhiva)
U subotu obilježavanje 22. obljetnice osnutka 119. brigade, Marijan Mužinić (Arhiva)

Povodom obilježavanja 22. obljetnice osnutka 119. brigade Hrvatske vojske, koja je formirana 7. rujna 1991. godine, predstavnici Istarske županije i Grada Pule za izaslanstvo te vojne postrojbe priredili su svečani prijem.

Izaslanstvu je čestitke uputio istarski župan Valter Flego, naglasivši da su svi u Istarskoj županiji ponosni na veliki angažman i sudjelovanje 119. brigade u Domovinskom ratu.

- Sada, kada je rat iza nas, treba cijeniti i uvijek se podsjećati na njezin ratni put, koji je u svemu bio dostojanstven, istaknuo je župan te slikovito pojasnio da i njegovi sinovi moraju znati kroz što su sve prošli branitelji.

O ratnom putu brigade, kroz koji je prošlo više od šest i pol tisuća pripadnika, govorili su njezini zapovjednici Marijan Mužinić, Branko Bošnjak, Mauro Ukušić i Roberto Fabris. S puno emocija, naglasili su da je brigada časno, i u cijelosti ispunila postavljene zadatke te da nije za sobom na ratištima ostavila nešto zbog čega bi se danas morali sramiti. Istaknuto je da se posljednjih godina sve više nameće potreba objedinjavanja braniteljskih udruga.

- Objedinjavanje bi bilo dobro jer bi se puno više moglo učiniti, posebno za još nezbrinute branitelje, rekao je Mužinić i dodao da ipak tako nešto još valja sačekati. I on se prisjetio osnutka brigade te rekao da joj je osnovni cilj bila zaštita Pule i Istre do odlaska JNA.

Nakon njihovog odlaska, tada je i 119. brigada krenula na bojište, uglavnom ličko. Prisjetio se i branitelja koji su položili živote, njih sedam, te 80-ak ranjenih. O pripremama brigade, mobilizaciji i osposobljavanju dragovoljaca za odlazak na ratište, govorio je njezin prvi zapovjednik Branko Bošnjak.

Istaknuo je pritom dobru suradnju s gradskim vlastima prigodom mirnog preuzimanja vojnih objekata bivše JNA i naglasio da je teže bilo izbjeći ratni sukob, nego sudjelovati u ratu. Proslava 22. obljetnice osnutka 119. brigade održava se i u drugim istarskim gradovima, a središnja proslava bit će u subotu, u sklopu koje će se na pulskom groblju kod centralnog križa te na spomenik braniteljima Domovinskog rata položiti vijenci.

Inače, 119. brigada bila je prva veća organizirana vojna postrojba iz Istre koja je sudjelovala u Domovinskom ratu na ličkoj bojišnici. Značajno je i njezino sudjelovanje u vojno-redarstvenoj akciji "Oluja". (N. SOFTIĆ)

Rovinj: Svijeće i cvijeće za poginule branitelje

U povodu obilježavanja 22. obljetnice od osnutka 119. brigade, danas su na gradskom groblju Laste u Rovinju, podno središnjeg križa i na grob poginulog branitelja Tomislava Brstila, položeni vijenci i zapaljene svijeće. Odavanju počasti, uz zapovjednika drugog bataljuna 119. brigade Dragu Pulića, koji je evocirao uspomene na njihov osnutak, a potom i ratni put, uz majku i obitelj poginulog rovinjskog branitelja, nazočili su i ostali zapovjednici i branitelji, kao i predstavnici policije, Grada i općina Rovinjštine, područja s kojeg su i formirani rovinjski Fortunali.

Skupu se obratio i gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza, koji je govoreći o ratnim godinama i doprinosu Istrana u oslobođenju zemlje, podsjetio i na riječi pokojnog kardinala Franje Kuharića koji je rekao da se "ne mora nikoga mrziti da bi se obranila svoja zemlja".

Nakon što je minutom šutnje ispred središnjeg križa odana počast, povorka se uputila i na grob Tomislava Brstila, jednog od sedmorice poginulih pripadnika 119. brigade. Marijan Mužinić, drugi zapovjednik brigade, okupljene je podsjetio na vrijeme, ali i hodogram osnutka 119. koji se dogodio 7. rujna 1991. godine. (N. O. R.)


Podijeli: Facebook Twiter