Svečani koncert Odjela za glazbu pulskog sveučilišta

Akademski mješoviti zbor i Akademski harmonikaški  orkestar - svi izvođači
Akademski mješoviti zbor i Akademski harmonikaški orkestar - svi izvođači

Svečani koncert Odjela za glazbu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održan je jučer navečer pred prepunom velikom dvoranom Doma hrvatskih branitelja.

Program je započeo nastupom Dua Mascagni, u kojem djeluju pijanistica Charlene Farrugia (Malta) i harmonikaš Franko Božac. Ovaj duo koncertira diljem svijeta, za što su već dobili brojne nagrade i priznanja, a i ovdje su pokazali uigranost i uvježbanost.

"Dvije meditacije o Istri" glasio je naziv skladbi Elde Krajcar Percan, pijanistice koja je izvela vlastitu skladbu, vrlo predano i koncentrirano, a potom su tango za harmoniku i klavir izveli Melita Lasek i Dražen Košmerl.

Pijanistica Vesna Ivanović Ocvirk odsvirala je skladbu pulskog skladatelja i glazbenog pedagoga Branka Okmace. Publiku je zadivio i Edin Čekić iz Muzičke akademije u Sarajevu, koji je strastveno na harmonici odsvirao djelo V. Vlasova "Pet pogleda na državu Gulag". Nadahnut je bio i klarinetist Bogdan Bikicki s novosadskog fakulteta,koji je interpretirao "Tri plesa" Igora Stravinskog.

Impresionističke note Debussyjevog "Sirynxa" interpretirala je Angelina Nikolić iz Niša na flauti, a publika je ponovno mogla čuti skladbu Đeni Dekleva Radaković "Šegun i šegač", koju autorica izvodi za glasovirom, a Anamarija Lovrečić na harmonici. Tu su skladbu izvele i na hommageu Stanku Mihoviliću.

Sopranistica Antonija Puček predstavila se dvama djelima istarskih skladatelja, "Leptirom na dlanu" Massima Brajkovića i "Disaccordionom" Laure Mjeda Čuperjani. U prvoj je nastupila uz pratnju pijanistice Vesne Ivanović Ocvirk, a u drugoj uz harmonikašicu Mariju Vukoja Plavčak.

Vrlo dobar duo violina (Miran Begić) i klavir (Bojan Martinović) došao je iz Muzičke akademije Cetinje te izveo Griegovu "Sonatu br. 3".

Uslijedili su nastupi akademskog mješovitog zbora te akademskog harmonikaškog orkestra, a završetak je bio uz zbor i orkestar zajedno uz kvintet harmonika: Marija Vukoja Plavčak, Igor Krizman, Borut Zagoranski, Franko Božac i Dražen Košmerl, uz dirigenta Slavka Magdića. Na repertoaru su bile i skladbe nezaboravnog maestra Nella Milottija te Baskhima A. Shehua, koji predaje na Odjelu za glazbu i čija se djela mogu čuti na raznim koncertima. (V. BEGIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter