Svecana sjednica i porecki laureati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ja sam prijatelj Istre i to cu ostati. Nadam se da prepoznajete moju zahvalnost na vašem povjerenju», rekao je predsjednik države Ivo Josipovic s govornice u poreckom kazalištu u kojem je u petak navecer održana svecana sjednica u povodu Dana oslobodenja grada.

Predsjednik Josipovic docekan je, pozdravljen i ispracen salvama aplauza prepunog kazališta, ali nije zasjenio ovogodišnje porecke laureate kojima je gradonacelnik Edi Štifanic urucio Nagrade «30. april»: ?urdicu-?uku Orlic, Milana Rakovca i lokalni Lion's club. Svecanosti su se odazvali predstavnici svih poreckih prijateljskih gradova, od Masse Lombarde, preko Siofoka, Segratea, Monselichea, Zaboka, Crikvenice do Koprivnice.



Predsjednik Vijeca Edidio Kodan rekao je da je ponosan na to kako grad danas izgleda i koliko je ucinjeno, pogotovo u posljednjih 15-ak godina, nakon akcija Bljeska i Oluja kojima je okoncan Domovinski rat. «Imamo što slaviti i pokazati, jer smo puno ucinili kao jedna obitelj», rekao je gradonacelnik Edi Štifanic nabrajajuci detaljno gradske investicije. Rekao je da se neki planovi, kao i dosadašnji, mogu ostvariti samo u partnerstvo s državnim institucijama, te porucio predsjedniku Josipovicu da Porec racuna s njegovom podrškom.

«Istra je jedna uspješna prica, jer ima uspješne gradove i opcine. Nema uspjeha bez solidarnosti. Da nema gradova kao što je Porec, ne bi ni ostali bili toliko uspješni, a na ovom mjestu treba zahvaliti svim generacijama Porecana i svim gradonacelnicima koji su grad vodili na putu uspjeha. Kriza jest, ali Istra se ne zaustavlja. To je poruka i drugima», rekao je župan Ivan Jakovcic izražavajuci nadu da ce i s uredom predsjednika Josipovica nastaviti izuzetnu suradnju kakvu je Istra imala s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesicem.

Milan Rakovac zahvalio je u ime dobitnika Nagrada. Upozorio je na novovjeki populizam i «mracni oblik novog fašizma» i rekao: «Dvije nas konstante drže uspravno vec tisucu godina, nas Hrvate i Talijane, ali i ove današnje Kurde i Kineze koji su vec postali naši sugradani – to su konvivenca i antifašizam."


Podijeli: Facebook Twiter