Svečana sjednica Gradskog vijeća za Dan grada Pazina

Dobitnici godišnjih nagrada i priznanja Grada Pazina (D. ŠIŠOVIĆ)
Dobitnici godišnjih nagrada i priznanja Grada Pazina (D. ŠIŠOVIĆ)

U spomen na 7. lipnja 983. godine, kada je datirana darovnica kojom je car Oton II. poklonio Castrum Pisinum porečkome biskupu i tako ostavio prvi pisani spomen o imenu današnjega grada Pazina, srce Istre tradicionalno obilježava svoj dan nizom manifestacija, a težište je ove godine bilo na današnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

Tom su prigodom uručene i godišnje gradske nagrade: Grbom Grada nagrađeno je ovdašnje Udruženje obrtnika za pedesetu obljetnicu svoga rada; Plaketom su nagrađeni Aleksa Ladavac za doprinos prometnom i gospodarskom razvitku Pazina, Istre i Hrvatske te dr. Ana Zgrablić za dugogodišnji rad i unapređenje zdravstvene zaštite djece i mladih. Plaketom su također nagrađeni Zoran Kablar i Dušan Ritoša za više od stotinu puta darovanu krv.

Povelja je dodijeljena Draganu Gortanu za kulturno stvaralaštvo te promicanje volonterstva i unapređivanje amaterizma, zatim Gracijanu Turčinoviću za njegovu aktivnost u društvu tjelesnih invalida te četvorici pazinskih amaterskih glazbenika koji su 50 godina proveli svirajući u Limenoj glazbi Pazin: Branku Družeti, Branku Červaru, Silvanu Žufiću i Ivanu Niessneru.

Na Dan grada dodjeljuje se i nagrada za najbolje uređeni izlog, koja je ovaj put pripala izlogu prodavaonice elektromaterijala ISTRA MAT kod autobusne stanice, a primio ju je zaposlenik Dalibor Beletić, koji i uređuje njen izlog.

Svečanoj sjednici u potpuno ispunjenoj pazinskoj gradskoj vijećnici prisustvovali su uz brojne uzvanike iz pazinskog i istarskog političkog i društvenog života i predstavnici Pazinu prijateljskih gradova i općina - Gevgelije iz Makedonije, Jablanica iz Bosne i Hercegovine te Leskovac i Inđija iz Srbije. Gradonačelnici Gevgelije Ivan Frangov, Jablanice Salem Dedić i Inđije Petar Filipović izrazili su želju za produbljivanje suradnje s Pazinom, a posebno zadovoljstvo što je suradnja obnovljena izrazio je Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca, grada s kojim je Pazin u bivšoj državi, još 1985. godine, potpisao povelju o bratimljenju.

Čestitke Pazincima za Dan grada uputio je i istarski župan Valter Flego, prisjetivši se da se istoga dana navršava i prvi rođendan njegova mandata, budući da je prošlo točno godinu dana od drugog kruga lanjskih lokalnih izbora. "U ovih godinu dana u Istri je zajedništvo postalo trend, razvijajmo to zajedništvo i dalje jer bez njega nema uspjeha ni Pazina ni Istre", rekao je Flego.

Gradonačelnik Renato Krulčić je podsjetio na učinjeno u Pazinu tijekom "prvih godinu dana članstva hrvatske u Europskoj uniji". Najvažniji gradski projekt, izgradnja školsko-gradske sportske dvorane, primiče se kraju i trebao bi biti gotov do rujna. Više od pet kilometara kanalizacije, kilometar i pol nerazvrstanih cesta i nova javna rasvjeta izgrađeni su u minulih godinu dana, a veliki je posao učinjen i u zbrinjavanju otpada.

Pazin je dobio digitalno kino, a njegova Kuća za pisce već je ugostila četrdesetak autora iz desetak zemalja. Stečena su i prva iskustva u korištenju sredstava europskih fondova. Među prioritetima je i pomoć gospodarstvu, za čije jačanje je važan faktor osnivanje lokalne akcijske grupe Središnja Istra.

Jedan od najvećih pazinskih projekata za budućnost je Inspirit fantasy park, a na kraju svog izlaganja Krulčić je posebno naglasio projekte i programe kojima gradska uprava ističe i unapređuje svoju transparentnost i otvorenost građanima.

Uoči sjednice gradska delegacija položila je vijenac na središnji križ na gradskome groblju u spomen svim preminulim sugrađanima, a javni kulturni, sportski, rekreativni i zabavni programi u čast Dana grada Pazina nastavljaju se do kraja tjedna. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter