Svečana sjednica Grada Vodnjana

Svečana sjednica
Svečana sjednica

Armando Butković iz tvrtke Uljanik proizvodnja opreme primio je u petak na svečanoj sjednici u ime tvrtke nagradu Grada Vodnjana zbog iznimnog doprinosa u razvoju gospodarstva i očuvanju radnih mjesta. Tvrtka ima širok asortiman proizvoda od brodskih i čeličnih elemenata do ekoloških proizvoda te zapošljava 130 ljudi.

Zahvalnice su dobili dr. Marijan Družeta za promociju zdravstva i Giovanni Fabris za promociju Vodnjanštine u umjetničkom smislu.

Vodnjan kao svoj dan slavi dan svetog Lovre, koji je uz svetog Blaža i svetog Kirina zaštitnik Vodnjana.

- Mnogi na našem području nose ime Lovro ili Lorenzo, a na taj dan godinama unazad održavao se veliki sajam gdje su se susretali ljudi iz Vodnjana te okolnih stancija, odnosno raznih jezika i kultura. Vodnjan je i danas primjer te multikulturalnosti i multietničnosti, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Corrado Ghiraldo u povodu proslave Dana grada.

Posljednjih godinu dana bilo je teško razdoblje obilježeno krizom te da se unatoč tome nastojalo graditi i stvarati onoliko koliko je situacija to omogućavala, naglasio je gradonačelnik Klaudio Vitasović.

- U ovim vremenima moramo biti osjetljivi prema našim poduzetnicima. Grad je subvencionirao kamate na investicijske kredite, osigurao bespovratna sredstva za nove obrtnike i poticajna za inovatore. Pomagalo se i u kandidaturi projekata naših gospodarstvenika za europske fondove. Realizirana su dva projekta, kandidirana na EU fondove, odnosno REVITAS i ZOP. Kandidirano je još deset projekata u vrijednosti 945 tisuća eura, a jesu li prihvaćeni, znat ćemo krajem godine, rekao je Vitasović.

Dodao je da je Vodnjan poznat po poljoprivrednoj aktivnosti te da su u proteklih godinu dana dodijeljena 243 hektara državnog zemljišta lokalnim poljoprivrednicima, a u 15 godina podijeljeno preko 140 tisuća trsova vinove loze i preko 250 tisuća sadnica masline.

- Nadam se da će se u Vodnjanu uskoro realizirati i projekt županijskog centra za maslinarstvo. U rujnu počinje izgradnja prvih devet rupa na golf igralištu Porto Mariccio i Dragonera. Prije dvije godine donijeli smo urbanistički plan za poslovnu zonu Tison, ali zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa sve stoji iako je izgrađena potrebna infrastruktura. Imam informaciju i da je nedavno donesena sudska odluka da to zemljište pripada državi i da joj Grad mora platiti 13,5 milijuna kuna. U razvoju investicija ne pomaže nam ni novi zakon o legalizaciji bespravnih objekata. To je ismijavanje svih legalnih graditelja. Tko će ulagati u elitni turizam ako mu na 20 metara udaljenosti stoji legalizirana straćara, zapitao se vodnjanski gradonačelnik.

Na svečanoj sjednici predstavnici općina Barban, Ližnjan, Marčana, Medulin i Savičenta te Grada Vodnjana potpisali su ugovor o pristupanju LAG-u južne Istre, odnosno Lokalnoj akcijskoj grupi. za ruralni razvoj.  (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter