Svečana dodjela: Matiji Dediću šest Porina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Album godine je "Matija svira Arsena" Matije Dedića. Odlučili su tako glasači domaće glazbene nagrade Porin čija je svečana dodjela održana u dvorani Gripe u Splitu. Primajući nagradu za najbolji album Matija Dedić zahvalio se "starom koji je ostavio tako divne note i stihove". A potom je orkestar Porina pod dirigentskom palicom Alana Bjelinskog glazbom odao počast velikom Arsenu, da bi im se pridružili i brojni pjevači u pjesmi "Tamo da putujem". Od sedam nominacija, Matija Dedić slavio je u šest kategorija. Jazz pijanist pet Porina osvojio je za album "Matija svira Arsena", glazbenoj posveti preminulome ocu, i to za najbolji album, najbolju izvedbu jazz glazbe, najbolji aranžman, najbolji instrumentalni album, te najbolju instrumentalnu izvedbu izvan klasične i jazz glazbe, a tu statuu podijelio je s Miroslavom Tadićem za skladbu "Ne plači". Album "Jazzy Bach", kojeg je Matija snimio s Darkom Jurkovićem Charliejem, pobijedio je u kategoriji najbolji album jazz glazbe.

Massimo je slavio u kategoriji najbolje muške izvedbe za skladbu "Jedan dan ljubavi", istoimeni je nosač zvuka najbolji pop album, taj album je nagrađen i u kategoriji produkcije. Pjesma godine je "Goli i bosi" u izvedbi grupe Elemental. Nina novi izvođač godine Jedna od najvećih diva domaće glazbene scene, Josipa Lisac sinoć je opet slavila u kategoriji najbolje ženske izvedbe i to za pjesmu "Tu", dok je Elemental pobijedio u kategoriji najbolje izvedbe grupe s vokalom za skladbu "Goli i bosi". Najbolji novi izvođač je Nina Kraljić, pobjednica prve sezone HRT-ovog showa "The Voice" i hrvatska predstavnica na Eurosongu, koja sinoćnjoj dodjeli nije prisustvovala iz zdravstvenih razloga. Najbolju vokalnu suradnju u prošloj godini imali su Neno Belan i Maja Posavec za pjesmu "Tvoj glas".

Rundek Cargo Trio Porina je dobio za najbolji album alternativne glazbe za "Mostove", a TBF ima najbolji album klupske glazbe za "Danas, sutra". Najbolji rock album je "Dani zatvorenih vrata" Hladnog piva.? Ibrica Jusić osvojio je Porina za najbolji album zabavne glazbe za "Harlekino". Zvjezdan Ružić nagradu Porin dobio je u kategoriji najbolja skladba jazz glazbe za "Morešku". Porini za životna djela Ovogodišnji dobitnici Porina za životno djelo su glazbenik, skladatelj, producent i tonski majstor Hrvoje Hegedušić te pijanist i kompozitor Davorin Kempf.

Tehničke nagrade U takozvanim tehničkim kategorijama već smo spomenuli da je za aražman nagrađen Matija Dedić i to za skladbu "Kuća pored mora" s albuma "Matija svira Arsena". Nikša Bratoš, Predrag Martinjak i Ivan Popeskić osvojili su Porine za produkciju Massimovog albuma "1 dan ljubavi", a najbolju snimku ima Filip Vidović za 2Cellos i pjesmu "Mombasa". Marko Šesnić i Goran Turković nagrađeni su za cover Hladnog piva za album "Dani zatvorenih vrata", dok je Radislav Jovanov Gonzo Porina dobio za spot "Ima ih" Rundek Cargo Trija. (Danijela BAUK/NL)


Podijeli: Facebook Twiter