Sve žrtve tretirati s pijetetom

Domagoj Kužić, Stjepan Gabrić, Viktor Lakoseljac, Jakov Jelinčić (A. DAGOSTIN)
Domagoj Kužić, Stjepan Gabrić, Viktor Lakoseljac, Jakov Jelinčić (A. DAGOSTIN)

Na središnji križ pazinskog gradskog groblja Moj mir danas su, povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, vijenac položili predstavnici pazinske gradske organizacije HDZ-a. Tom je prilikom predsjednik pazinskog HDZ-a Stjepan Gabrić zapalio svijeću te pozvao prisutne da se pomole za žrtve svih totalitarizama, a "osobito žrtve komunističkih režima koje se kod nas još i danas prešućuju".

Podsjetio je na žrtve stradale na Bleiburgu i Križnom putu koji je uslijedio, stradalima u jamama kao što je Jazovka, ali i onima po Istri naglasivši da su sve žrtve - žrtve, koje se mora tretirati ravnopravno i s pijetetom bez obzira na vjeru, naciju ili ideologiju.

Evocirali su uspomenu na nekadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa i blaženika Alojzija Stepinca za kojeg su ustvrdili da je bio žrtva mržnje prema katoličkoj vjeri, kao i svećenik Miroslav Bulešić čija će se proslava beatifikacije održati za mjesec dana.

Danas su na Centralnom križu Gradskog groblja u Puli predstavnici Županijske organizacija Hrvatske demokratske zajednice Istarske županije položili vijenac i zapalili svijeće. U vijenac i svijeće misu zadušnicu vodio je svećenik Ivo Borić.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Hrvatskoj se kao spomendan obilježava treću godinu za redom. Dan 23. kolovoza je, na preporuku EU Parlamenta, hrvatski Sabor proširivši zakonske odredbe proglasio Danom žrtava autoritarnih režima. (A. D., G. R.) 


Podijeli: Facebook Twiter