Sve vojvođanske književnosti


U programu Regija u regionu predstavljene su "Sve vojvođanske književnosti", a program je vodio Neven Ušumović. Vladimir Kopicl, Laslo Vegel, Mića Vujičić, Srđan V. Tešin, Tomislav Žigmanov, Srđan Srdić i Laslo Blašković nazočnima su predstavili dio vojvođanske bogate i osebujne književnosti.

Rečeno je da je zbog višejezične komponente Istra slična Vojvodini te da kada se govori o književnosti u Vojvodini, treba govoriti u množini, jer je tu prisutno čak šest jezika, od srpskog preko mađarskog, rumunjskog, hrvatskog, rusinskog i slovačkog.

Vladimir Kopicl govorio je o višestrukim aspektima literature u toj regiji, gdje je književnost često korespondirala sa životnim prilikama, a činjenica da postoji više jezika dovela je do osnaživanja literature.

Laslo Vegel pak piše mađarskim jezikom, a kritika je više puta naglasila da pripada podjednako vojvođanskoj, kao i mađarskoj književnosti. Njega je kolega Kopicl definirao esejistom, koji u svojim djelima daje snažan prikaz određene situacije.

Autori su govorili i o centrima književnosti, o njihovim kućama za pisce, izdavačkoj situaciji koja nigdje u svijetu nije ružičasta.

Srđan V. Tešin kazao je da je počeo objavljivati još u vrijeme SFRJ te da je pripadnik one generacije koja se politički borila s književnošću. - Tada je bilo važno biti dio časopisa Reč iz Beograda, a tu je i časopis Severni bunker u Kikindi, nezavisnom, slobodnom gradu, i gdje su urednici etabilirani pisci, kazao je Tešin.

Među izlagačima okrugloga stola bili su i Srđan Srdić, koji je lani za svoju knjigu "Espirando" dobio nagradu "Edo Budiša" te Tomislav Žigmanov, koji je prije nekoliko godina dobio nagradu "Zvane Črnja" za najbolju knjigu eseja. (V. BEGIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter