Sve više ucenika želi u kuhare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prve se razrede 25 srednjih škola u Istarskoj županiji nakon prvog upisnog roka upisalo 1.896 ucenika. Ukupno je bilo na raspolaganju mjesta za upis 2.665 ucenika u 105 razreda, tako da je ostalo još 783 slobodna mjesta od cega najviše u cetverogodišnjim strukovnim usmjerenjima (359). U trogodišnjim školama u sljedecem roku mjesta ima za još 272 ucenika, a u gimnazijama za njih 115.

U nekim su školama ucenici nahrupili vec prvog dana, pa tako slobodnih mjesta za upis nema više u pulskoj Gimnaziji, Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna takoder u Puli te Pazinskom kolegiju gdje su puna oba razreda klasicne gimnazije.

Samo jedno mjesto i to za smjer prodavaca ostalo je slobodno u pazinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile dok su ostala cetiri usmjerenja puna.

U pulskoj Ekonomskoj školi razredi ekonomista su napunila sva mjesta, a ostalo jedino se u smjer poslovni tajnik može upisati još pet ucenika. Vrlo malo slobodnih mjesta ostalo je i u Tehnickoj školi u Puli i to pet za smjer strojarskog tehnicara i dva za brodogradevnog tehnicara.

Ove godine su ucenici pokazali veci interese za školovanje za kuhara pa u nekim školama uopce nema slobodnih mjesta ili ih je svega par. Tako u pulskoj Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu je svega jedno mjesto ostalo prazno.

Po obicaju malo je interesa bilo za razrede tokara, bravara, elektroinstalatere, elektromontere, keramicare, s druge strane u trogodišnjim školama ostala su popularna zanimanja za frizere i kozmeticare koje najradije upisuju djevojke, dok se decki opredjeljuju za automehanicare i autoelektricare.

Bez obzira na uobicajeni veliki interes ucenika za gimnazije, ostalo je još slobodnih mjesta i to u talijanskoj Srednjoj školi "Leonardo da Vinci" iz Buja, u Srednjoj školi Buzet, u Talijanskoj srednjoj školi "Dante Alighieri" u Puli, u Talijanskoj srednjoj školi Rovinj te u Srednjoj školi Zvane Crnje takoder u Rovinju kao i u Privatnoj gimnaziji Juraj Dobrile u Puli.

U ponedjeljak pocinje drugi upisni krug za one razrede koji nisu popunjeni. Tog ce dana ucenici predavati prijave za upis, rezultati ce biti poznati dan kasnije, u utorak 7. srpnja, a upisi su na redu 8. srpnja.

Za jesenski upisni rok škole moraju najkasnije do 22. kolovoza objaviti nepopunjena upisna mjesta i rokove za upis. Prijave ce se primati 24. kolovoza, ljestvica poretka bit ce poznata 25. kolovoza, a upisi ce biti dan kasnije.

No, vec se sada zna da se sva mjesta u školskim klupama nece popuniti niti nakon svih upisnih rokova. Naime, osme razrede osnovnih škola ove godine je pohadalo svega 2.000 ucenika cime proizlazi da je u srednjim školama cak 655 mjesta viška.


Podijeli: Facebook Twiter