Sve više talijanskih vozača vozi bez police osiguranja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kad vozite Italijom budite oprezni, jer prema podacima udruženja talijanskih osiguravajućih društava
gotovo svaki deseti talijanski vozač vozi automobil bez police osiguranja. Trenutno je u Italiji registrirano oko četrdeset milijuna vozila. U sjevernom djelu Apeninskog poluotoka čak 8,7 posto vozila nema policu osiguranja, na jugu taj se postotak penje na 12,5 posto. Fenomen raste iz godine u godinu.

U Trstu, gradu koji slovi kao jedan od najbogatijih, u godinu dana policija je zabilježila šezdesetpostotni porast utvrđenih prekršaja vožnje bez podmirene police osiguranja. Parkirno mjesto tršćanske gradske policije prepun je zaplijenjenih automobila i motocikli.

Ako voziš bez police policija će te kazniti novčanom kaznom koja se kreće od 800 do čak 3.000 eura, a uz kaznu slijedi zapljena vozila. Težina kazne nije uspjela smanjiti fenomen, pa su sve brojniji vozači koji voze bez police. U Pordenoneu gradska policija kruži po parkiralištima i posebnim uređajem putem registarske tablice kontrolira ispravnost vozila. Police osiguranja su u Italiji paprene, puno skuplje u odnosu na hrvatske, ali pri uspoređivanju valja svakako uzeti u obzir dohodovnu razliku.

Jednostavno Talijani nemaju s čime platiti, standard pada a izgleda da im je najteže odustati od automobila. Ako vam se dogodi sudar s automobilom koji nema uplaćenu policu osiguranja vaše će vam osiguravajuće društvo isplatiti troškove samo ako ste kasko osigurani. U slučaju najjeftinije varijante osiguranja (protiv trećih lica) ne preostaje vam ništa drugo nego se žaliti državnom garantnom Fondu za pomoć žrtvama prometnih udesa. Talijanski su stručnjaci izračunali da će, ako predmet ne zašteka, doći do novca najkraće za dvije godine. Radi se o dugom i skupom postupku, pa ljudi najčešće odustaju. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter