Sve više novaca odlazi u centralnu blagajnu

Buzet će do kraja tranzitnog razdoblja ostati bez više od 13 milijuna kuna (M. MIJOŠEK)
Buzet će do kraja tranzitnog razdoblja ostati bez više od 13 milijuna kuna (M. MIJOŠEK)

Najavljenim zakonskim izmjenama, svih osam istarskih jedinica lokalne samouprave sa statusom područja posebne državne skrbi ili brdsko-planinskih područja, gube materijalna prava, a najveći je gubitnik Buzet.

- Buzet će u idućoj godini izgubiti više od 20 posto izvornih prihoda, što je dosad najveće smanjenje od samostalnosti Hrvatske. Uz ovogodišnjih 2,5 milijuna kuna, u idućoj godini očekujemo više od šest milijuna kuna smanjenja, da bi u naredne dvije godine u proračunu izgubili još dodatnih pet milijuna kuna ili sveukupno više od 13 milijuna kuna, istaknuo je na konferenciji za novinare gradonačelnik Siniša Žulić.

Povratak 15 godina unazad

Žulić je upozorio da Vlada još nije donijela smjernice za donošenje proračuna pa je tako, s obzirom na najavljene zakonske promjene, neizvjestan i njegov konačni prijedlog.

- Bili smo prisiljeni napraviti vlastitu simulaciju. Proračun za 2015. godinu planiran je sa šest milijuna kuna manje poreznih sredstava nego ove godine, što će sigurno predstavljati značajno zakidanje brojnih aktivnosti koje su dosad bile (su)financirane proračunskim sredstvima. Prihodi su zamišljeni u visini od 30,3 milijuna kuna. Razvojni put na taj će način biti značajno ugrožen, a Buzet će biti vraćen petnaestak godina unatrag.

Novi odnosi rasporeda poreznih sredstava unutar tijela javnih vlasti, nažalost, pokazuju novu povećanu centralizaciju zemlje, gdje još više novaca odlazi u centralnu blagajnu, daleko od onih koji ga ostvaruju, naglasio je Žulić te rekao da je ovo situacija u kojoj gube svi - država, županija, gradovi, ali najviše građani.

Dogradonačelnica Ana Pernić naglasila je da se u nekoliko navrata pokušalo intervenirati zbog izmjene zakona, a posebice indeksa razvijenosti koji pokazuje apsurdne odnose, kao primjerice da je Lanišće razvijenije od Bjelovara ili Vinkovaca.

- Da apsurd bude veći, umirovljenjem ili smrću svakog našeg sugrađana, prema tom indeksu, postajemo sve razvijeniji, rekla je Pernić te poručila da će se tražiti da se ne izglasaju predložene izmjene Zakona o brdsko planinskom području, te da se ide na izmjenu kriterija i reviziju indeksa razvijenosti, kako bi on pravednije ocrtavao stanje na terenu i najavila da će se s takvim zahtjevima upoznati sve saborske zastupnike koji su mandate zaslužili i zahvaljujući glasovima građana Buzeta.

Narušavanje demografske slike

Prema obavljenoj reviziji državnog ureda iz listopada ove godine, o osnivanju i ulaganju u opremanje i razvoj poduzetničkih zona, rekla je Pernić, Buzet je na trećem mjestu među gradovima po ulaganjima u Istarskoj županiji. Buzet je grad sa samo tri posto nezaposlenih, čemu su pridonijela i proračunska sredstva, s obzirom da se mjerama aktivnog zapošljavanja pripomoglo pronalasku radnog mjesta za 80-ak građana.

- Najznačajnijim dosegom smatramo što je na zadnjem popisu stanovništva po prvi put nakon 100 godina zabilježen pozitivan rast, čime smo uspjeli zaustaviti iseljavanje, prvenstveno ljudi iz ruralnih dijelova Buzeštine. No, daljnji će rast na ovaj način biti zaustavljen, rekla je Pernić.

Zamjenica predsjednika Gradskog vijeća Michela Blagonić naglasila je da su se proračunska sredstva po osnovi statusa brdsko-planinskog područja od 2003. do 2013. koristila za poticanje demografske obnove, rješavanje socijalnih prilika i stvaranje preduvjeta za gospodarski razvoj. Grad je značajno sudjelovao u dogradnji osnovne škole, čime su svi učenici dobili priliku nastavu pohađati u jednosmjenskom radu. Prošireni su i kapaciteti dječjeg vrtića, izgrađeno je 14 dječjih igrališta diljem Buzeštine, ulagalo se u društvene domove, izgrađeno je pedesetak kilometara nerazvrstanih cesta, novi kilometri kanalizacijskih cijevi, javne rasvjete i druge aktivnosti koje su standard na selu približili gradskim uvjetima života.

Planirani projekti na čekanju

Uz potporu Grada u Srednjoj školi otvoreni su novi programi i modernizirana stručna nastava, pa ju umjesto prijetećeg ključa u bravu danas pohađa 30 posto više učenika nego pred dvije godine. Izgrađen je Dom za starije i nemoćne, provodi se program pomoći u kući za starije s buzetskog, oprtaljskog i laniškog područja.

- U planu je proširenje vrtića, no suočeni sa novim financijskim udarima neizvjesno je hoćemo li to moći i samostalno ostvariti. Ostali željeni projekti na taj će način također biti usporeni ili zaustavljeni, jer ćemo za većinu njih pomoć morati tražiti iz drugih izvora financiranja, naglasila je Blagonić.

Predsjednika Gradskog vijeća Damira Sirotića pak smeta kada se kod raspodjele ovih sredstava govori o državnoj pomoći, jer prava je istina da je to novac građana Grada Buzeta, koji će umjesto u održavanje njihove kvalitete života od sutra odlaziti negdje drugdje, a indirektno će smanjenjima proračuna biti zakinuti i poduzetnici. Ukoliko prođu saborsku proceduru, bit će to najštetniji zakoni u povijesti ovoga kraja koji je oduvijek bio nerazvijen i gdje bez obzira na dostignuti komunalni i društveni standard, Buzećani imaju manje osobne prihode od ostatka zemlje.

- Uza sva rezanja proračunskih stavaka, nisam siguran da time neće biti dodatno opterećeni i naši sugrađani kroz više cijene usluga. Od proteklih izbora imali smo mnogo obećanja o decentralizaciji, no sve što dobivamo jest da sve više prihoda odlazi u centralnu blagajnu, zaključio je Sirotić.

Apel saborskim zastupnicima

Odgovarajući na novinarska pitanja, gradonačelnik Žulić je rekao da će apelirati na saborske zastupnike da ne podrže izmjene zakonskih odredba.

- IDS doduše ima samo dvije ruke u Saboru. Puno veći broj ruku imaju ostale stranke zastupljene u ovoj izbornoj jedinici i siguran sam da, kada bi svi stali u zaštitu interesa dijelova Istarske i Primorsko-goranske županije, taj zakon ne bi bio donesen, rekao je Žulić. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter