Sve više niskotarifnih letova iz Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Približavanjem ljetne sezone sve više jeftinih avioprijevoznika slijece na hrvatske aerodrome pa se do mnogih europskih, ali i svjetskih gradova, osim iz Zagreba, može povoljnije letjeti iz Dubrovnika, Splita, Pule, Rijeke, Zadra, a odnedavno i Osijeka.

Iako su sezonske low-cost linije uvedene da bi "rijeke stranaca" došle na "najljepše more", odlicna su prilika da se i Hrvati malo prošecu po Europi.

Uostalom, zašto, umjesto na Jadranu, ne biste proveli godišnji odmor u nekoj od starih metropola, kada možete nabaviti povratnu zrakoplovnu kartu za malo novca? Ili možda na španjolskoj rivijeri s drasticno spuštenim cijenama, a s kompanijom Spainair, koja zapravo i ne spada u niskotarifne, može se otici do Barcelone za oko 350 kuna.



Zahvaljujuci Spainairu, Zagreb je od kraja travnja ponedjeljkom, srijedom i petkom izravno povezan s Barcelonom, a najjeftiniji letovi mogu se pronaci vec za 50 eura. Osim za Zagreb, ta ce tvrtka u ljetnim mjesecima povezivati i Dubrovnik i Madrid.

Nažalost, vecina jeftinih letova za primorske gradove aktualna je samo u ljetnim mjesecima, dok se cijele godine za manje novca može ici jedino u London i vece njemacke gradove.

Zagreb je cijele godine Germanwingsom povezan s Berlinom, Kölnom, Hannoverom i Stuttgartom, dok Wizz Air leti do Londona i Dortmunda. Odnedavno je tu i niskotarifna kompanija Norwegian koja povezuje Zagreb s Kopenhagenom.

Glasnogovornica zagrebackog aerodroma potvrdila je da su još uvijek u pregovorima s Easy Jetom za ovu sezonu te da se nada da ce se dogovoriti o nekoliko destinacija.

Ljeti je najbolje povezan Dubrovnik


Ljeti je, medutim, Dubrovnik glavno mjesto slijetanja jeftinijih zrakoplovnih kompanija pa se i iz njega može povoljnije odletjeti u gotovo sve dijelove Europe.

Germanwings iz Dubrovnika tako leti do Beca, Londona, Berlina i drugih njemackih gradova, poput Dresdena, Hamburga, Kölna ili Münchena. Po broju letova slijedi Easy Jet koji ide za Pariz, Milano, Rim, Berlin, Ženevu, Liverpool i London te skandinavski Norwegian s linijama do Bergena, Osla, Stockholma i Varšave.

Tu su još Thomas Cook s letom za Bruxelles, Estonian Air za Tallinn, Aerlingus za Dublin, Air Berlin za njemacki glavni grad te Vueling.com za Barcelonu.



Britanske kompanije Jet2.com, Flybe.com i Bmibaby.com u sezoni povremeno lete do Belfasta, Edinburgha, Leedsa, Manchestera, Birminghama, Southamptona i Nottinghama.

Povoljniju kartu najlakše je pronaci u nekom od neatraktivnijih termina, dakle nikako vikendom. I zapamtite da, u odnosu na klasicne kompanije, low-cost prijevoznici ne ostavljaju mogucnost zamjene karata ukoliko vam nakon rezervacije iskrsne neka komplikacija, tijekom leta ne nude besplatnu hranu i pice i uglavnom slijecu na manje aerodrome udaljenije od gradskih središta.

Osim Dubrovnika, Germanwingsom su s velikim brojem gradova u tri ljetna mjeseca povezani Split, Pula i Zadar.

Dodatna je pogodnost što se preko te kompanije, prve koja je u Hrvatsku uvela jeftiniji tip avioprijevoza, može doci i do Varšave, Lisabona, Madrida, Dublina te mnogih drugih gradova, ali s presjedanjem na nekom od njemackih aerodroma.

Do Pariza za 25 eura


Splitski aerodrom u sezoni cesto koristi i Easy Jet, u Hrvatskoj prisutan od 2006, kada je poceo voziti samo do Londona. Sada se iz Splita, primjerice 10. srpnja, kada pocinje sezona letova, može doci do Pariza za samo 25 eura. Letjeti se može i do Milana, Rima, Amsterdama, Berlina i Ženeve. Britanske kompanije Flybe.com i Jet2.com povremeno lete do Birminghama, Southamptona, Manchestera i Newcastlea.

Skandinavske aerodrome, poput Osla, Stockholma i Kopenhagena, povezuje sa Splitom niskotarifni Norwegian koji slijece i u Rijeku te Pulu.



Do Splita, Zadra i Rijeke lete i mali austrijski prijevoznik InterSky te slovacki Danube wings, koji osim u Bratislavu slijece i u Košice.

Najvece ovosezonsko iznenadenje prva je linija do Osijeka najpoznatije svjetske niskotarifne tvrtke Ryanair. Od 6. svibnja Ryanair leti od Osijeka za Frankfurt dva puta tjedno po cijeni od 19 eura, a ocekuje se da ce tom linijom godišnje prevesti više od 30 tisuca ljudi.

Osim u Osijek, Ryanair, koji je vecini sinonim za jeftiniji avioprijevoz, leti do Pule i Zadra, gdje je prvi put sletio prije više od cetiri godine. No samo godinu dana kasnije kompanija je prekršila ugovor i organizirala letove prema Londonu i Dublinu samo u turistickoj sezoni.

Ipak, bolje je i to nego bankrotirati u jeku sezone, kako se prošlo ljeto dogodilo jednoj od najvecih niskotarifnih kompanija u Europi, slovackom SkyEuropeu. Ta je tvrtka, naime, putnicima preko interneta krajem kolovoza 2009. objavila da je prestala raditi i da im novac nece biti vracen, odnosno da se za put kuci pobrinu sami.

Konkurencija je ucinila svoje pa se i "obicni" avioprijevoznici trude sniziti cijene letova. Tako i nacionalna aviokompanija Croatia Airlines nudi povoljne letove do atraktivnih europskih destiancija Barcelone, Atene, Rima, Londona i drugih gradova. Cijena povrtanih karata krece se vec od nekih 900 kuna i u nju su ukljucene sve naknade, a jedini je minus što kod takvih karata nema mogucnosti promjene termina ukoliko vam nešto iskrsne.


Podijeli: Facebook Twiter