Sve više nekretnina završava na bubnju

Mr. sc. Sonja Bulić, predsjednica pulskog Općinskog suda
Mr. sc. Sonja Bulić, predsjednica pulskog Općinskog suda

Sudeći po Očevidniku nekretnina i pokretnina Hrvatske gospodarske komore, u kojemu općinski sudovi oglašavaju prodaju imovine u ovršnom i stečajnom postupku, upravo Istrani prednjače po broju nekretnina koje zbog dugova završavaju na bubnju.

Čak ni u gotovo milijunskom Zagrebu nema toliko oglašenih dražbi nekretnina koliko u Istarskoj županiji. Uz grad Zagreb još jedino Zagrebačka županija parira Istri po broju nekretnina koje se prodaju na dražbama u ovršnom postupku. A na bubnju završava baš sve, od stanova, kuća, okućnica, građevinskog i poljoprivrednog zemljišta, šuma, pašnjaka.

Iako se broj oglašenih predmeta u očevidniku iz dana u dan mijenja, Istra je po broju zakazanih dražbi konstantno u samom vrhu. Tako su polovicom kolovoza u Istarskoj županiji na bubnju bile čak 202 nekretnine, u gradu Zagrebu ih je bilo 163, a u Zagrebačkoj županiji 252.

Koncem tjedna situacija se nešto izmijenila pa su na oglašenim dražbama u Istri bile "samo" 143 nekretnine, u Zagrebačkoj županiji 223, a u Zagrebu je zakazana licitacija za 165 nekretnina. U svim ostalim županijama imovina koja se prodaje za namirenje dugova daleko je manja, počevši od susjedne nam Primorsko-goranske koja je konac prošlog tjedna dočekala s 95 nekretnina na bubnju, Varaždinska s 83, Zadarska s 39, Splitsko-dalmatinska s 34, a Dubrovačko-neretvanska s 4. Za usporedbu valja spomenuti da je koncem travnja na licitacijama u Istri bilo oglašeno gotovo 300 nekretnina, a u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji stotinjak manje.

Ovakva statistika u kojoj se Istra po broju oglašenih nekretnina na dražbama izmjenjuje na tri vodeće pozicije u državi, isprva je iznenadila i mr. sc. Sonju Bulić, predsjednicu pulskog Općinskog suda, na kojem je u ovoj godini zabilježen porast novoprimljenih ovrha na nekretnine. Od početka godine pa do 27. kolovoza zaprimljeno ih je 394, što je 15 posto više nego u prvih osam mjeseci prošle godine, kada ih je bilo 343. Ipak Sonja Bulić upozorava da Očevidnik HGK-a treba uzeti s rezervom.

- Gledaju li se samo podaci iz Očevidnika nekretnina i pokretnina dobit će se kriva lika. Mislim da bi bilo potrebno dobiti i usporediti podatke sa svih općinskih sudova o broju ovrha na nekretninama koje su u radu. To bi onda pokazalo pravo stanje stvari.

U očevidnik se naime unose samo oni predmeti za koje je zakazana dražba, a da bi se dražba zakazala potrebno je prethodno provesti cijeli niz radnji. Ako neki sud ima puno dražbi jer puno radi, onda će imati i puno više nekretnina u očevidniku.

S druge strane, možda neki sud nije ekipiran, slabije radi, pa ima puno više ovrha na nekretninama, ali i manje zakazanih dražbi te manje oglašenih nekretnina u očevidniku. Ni pulski Općinski sud na kraju prošle godine nije imao toliko nekretnina oglašenih u očevidniku koliko ih sada ima. Ove smo godine "zavrtjeli" sve spise i došli smo u situaciju da u ovom trenutku održavamo veliki broj dražbi, kazala je Sonja Bulić. (V. KAPELOTO; snimio D. MEMEDOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter