Sve više malwarea na Androidu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema izvješcu tvrtke Juniper Networks, cije zakljucke prenosi ComputerWorld, Androidom su se intenzivno poceli baviti hakeri koji su dosad zajednicki pisali zlocudni softver za osobna racunala, kao i pocetnici, koji tek uspiju sakriti ponešto takvog softvera u aplikaciju.

Broj uzoraka sa zlocudnim softverom porastao je tijekom zadnjih cetiri-pet mjeseci za 472 posto, najviše tijekom rujna i listopada.

Najveca prijetnja i dalje su aplikacije za Android koje su napisali kriminalci, cesto piratizirane inacice legalnog sofvera, koje podmetnu na Googleovu službenu online tržnicu Android Market ili neki od desetina alternativnih siteova za download, popularnih u Aziji, narocito u Kini.

To se dogada zbog toga što Google ne nadzire aplikacije koje je moguce instalirati na uredaje pogonjene Androidom niti razdvaja žito od kukolja. Za razliku od, recimo, Applea, koji ima tehnologiju zaštite za iOS aplikacije i koristi je.

Barem tri vala zlocudnog softvera zapljusnula su Android Market tijekom ove godine - u ožujku, lipnju i srpnju. Google ih uklanja tek kad nakon što dosegnu odredeni, javnosti nepoznat broj downloada.

Daleko više zlocudnih aplikacija pojavilo se u kineskim trgovinama aplikacijama koje u ponudi imaju softver za Androide.

U Juniperu pretpostavljaju da su hakeri koji sad pišu zlocudni softver nekad bili specijalizirani za napade na Symbian i Windows Mobile. Kako je tržišni udio tih operativnih sustava znacajno pao - Symbian drži 3,5 posto a Windows Mobile samo 0,07 posto tržišta - kriminalci su se prebacili na novu zvijezdu u usponu.

To je ekipa koja zna što radi i koja je zanat vec temeljito ispekla. Imajuci to u vidu, zajedno s Googleovom pasivnošcu vezanom uz Android Market i opcenito aplikacije za Android u ponudi, korisnici trebaju biti na oprezu i zaštititi svoje uredaje kao što su to dosad radili s osobnim racunalima.

Nije da su posve bez zaštite - dostupan je niz programa za borbu protiv zlocudnog softvera, namijenjenih pametnim telefonima i tabletima na Androidu. Za razliku od njih, korisnici iOS-a u potpunosti su ovisni o Appleu.


Podijeli: Facebook Twiter