Sve više Istrana zaposleno izvan Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Promijeniti grad radi posla mnogima je nezamislivo. Osim što donosi nove životne i poslovne izazove, preseljenje je ponekad ipak jedini izlaz. I dok zapad vec odavno funkcionira po principu "dobio sam posao u drugom gradu, selim iduci mjesec", nekima je zbog posla problem mrdnuti do susjednog grada, a kamoli promijeniti županiju.

Na radu izvan Istre 298 osoba


No sudeci po statistikama središnje službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), mogli bismo reci da se Istrani radi posla ne libe otici preko Ucke. I dok su 2009. izvan Istre posao pronašle 182 osobe, lani je ta brojka bila znatno veca, pa je posao izvan maticne županije dobilo cak 298 osoba.

Zanimljivo je da i središnja služba HZZ-a unazad tri godine bilježi povecanje zapošljavanja nezaposlenih van maticne ispostave, pa se tako na posao izvan mjesta prebivališta lani odlucilo 19.292 Hrvata, što je ujedno 15,7 posto od ukupno zaposlenih u prošloj godini.

Trbuhom za kruhom najcešce su odlazile osobe za završenom srednjom i osnovnom školom. Slijede oni sa završenim fakultetom, akademijom i magisterijem i na kraju osobe sa završenim prvim stupnjem fakulteta, strucnim studijem i višom školom. Ekonomska kriza, gubitak posla, otkazi i velika neizvjesnost sigurno su kumovali teškoj odluci o novom pocetku.

Najtraženija zanimanja u Hrvatskoj


U ponudi poslova na razini svih županija najviše se traže osobe za rad u ugostiteljstvu i turizmu (425). Sijede slobodni poslovi za zanimanje trgovac, promotor i oglašivac (245), ucitelj, profesor (191), poslovi u zdravstvu, njezi i socijalnoj skrbi (155), ekonomist, pravnik, administrator (150) te poslovi u gradevinarstvu i geodeziji (120).

Najtraženija zanimanja u Hrvatskoj su konobar, prodavac, kuhar, komercijalist, cistacica, medicinska sestra, frizer, kuhinjski radnik, pomocni kuhar i diplomirani pravnik. Gledajuci ponudu po drugim županijama, moglo bi se reci da lijecnika nedostaje u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovacko-neretvanskoj županiji, u Medimurskoj županiji traže inženjere strojarstva i gradevinare, a u Gradu Zagrebu najviše traže trgovce i oglašivace. U Primorsko-goranskoj županije najviše nedostaje osoba za rad u ugostiteljstvu i turizmu.

U Istri 1.872 sezonca iz drugih županija


Putem posredovanja podrucnih službi tijekom 2010. godine u Istri se zaposlilo 668 osoba koje dolaze iz drugih županija, dok je godinu ranije posao uspjela dobiti 531 osoba. Medu njima najviše je kuhara, prodavaca, trgovackih demonstratora, konobara, cistacica i radnika u poljoprivredi. Najviše nezaposlenih u Istru je stiglo iz Osjecko-baranjske, Primorsko-goranske, Vukovarsko-srijemske i Bjelovarsko-bilogorske županije te Grada Zagreba.

Prema podacima pulske službe HZZ-a, prošle je godine u Istri zaposleno 2.628 sezonskih radnika medu kojima 1.872 sezonca iz drugih županija koji se pri kraju sezone vracaju svojim kucama i napuštaju Istru. Najviše sezonaca radi na poslovima vezanim uz ugostiteljstvo, a pretežito dolaze s podrucja Slavonije, Karlovca i Medimurja. (Piše Danijela BAŠIC-PALKOVIC)

BI LI PULJANI ZBOG POSLA PRISTALI NAPUSTITI GRAD U KOJEM SU RO?ENI, U KOJEM IM ŽIVI OBITELJ, PRIJATELJI, POZNANICI, CITAJTE U SUBOTNJEM TISKANOM IZDANJU.

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter