Sve više hrvatskih filmova na festivalima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve je više hrvatskih filmova koji ovih dana obilaze relevantne europske i svjetske filmske festivale te se s njih vraćaju s najvišim nagradama i priznanjima.

Ovih je dana započeo Festival hrvatskog filma u Londonu na kojemu će se prikazati lanjski pulski pobjednik "Pismo ćaći" Damira Čučića i jedan od najgledanijih naših filmova u zadnje vrijeme "Sonja i bik" Vlatke Vorkapić, koji su ujedno i otvorili Festival Dobrodošla Hrvatska, 31. listopada u kazalištu

LOST, a prikazat će se ukupno sedam dugometražnih i jedan eksperimentalni kratki film. To su: "Nije kraj" Vinka Brešana; "Od do" Mirande Herceg; "Neka ostane među nama" Rajka Grlića.

Jučerašnja večer bila je posvećena Zrinki Cvitešić, glumici koja sada radi u Londonu, a dobitnica je prestižne nagrade za debitanticu godine u mjuziklu "Once" na West Endu.

Slijede filmovi: "Lea i Darija" Branka Ivande; "Ljudožder vegetarijanac" Branka Schmidta i "Na putu" Jasmile Žbanić. Isti dan će Arsen A. Ostojić predstaviti u kinu BAFTA svoj film "Halimin put", za koji je nedavno baš tu osvojio glavnu nagradu za najbolji film festivala nezavisne produkcije.

Također, ovaj film, kao i doks "Nije ti život pjesma Havaja" Dane Budisavljević, prikazat će se na Europskom psihoanalitičkom filmskom festivalu, koji je također počeo u Londonu na temu "tajna".

U sklopu manifestacije Dani hrvatskog filma i kulture u poljskom gradu Katowice (12. do 14. studenoga) u kinu Kosmos, Centra za filmsku umjetnost, predstavit će se pak četiri hrvatska filma: prvi je na programu "Kino Lika" Dalibora Matanića; potom "Kotlovina" Tomislava Radića; "Crnci" Zvonimira Jurića i Gorana Devića i "Šuma summarum" Ivana Gorana Viteza. Uz njih je predviđena i autorska večer pjesnika i književnog kritičara Krešimira Bagića.

Na 56. festivalu u Leipzigu (28. listopada do 3. studenoga), u međunarodnom programu animiranog filma prikazan je kratkometražni film "Fliper" Darka Vidačkovića, a u programu doksa

"Presuda" Đure Gavrana. Za festival je tiskan i katalog s filmovima iz tih zemalja, iz Hrvatske je uvršten film "Ovrha" Nevena Hitreca. U programu Retrospektiva je fil "Nemam ti šta reć' lijepo" Gorana Devića. Također, nekoliko naslova uvršteno je i na festivalski sajam: "Gangster te voli" Nebojše Slijepčevića; "Okupacija, 27. slika" Pave Marinkovića te "Baršunasti teroristi" Petra Kerekeša.

Na kraju treba nadodati i to da je film "Zimsko čudo", dokufikcijska alegorija riječke redateljice Željke Sukove i brazilskog redatelja Gustava Becka proglašen najboljim dokumentarnim filmom Centralne i Istočne Europe na 17. međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi u Češkoj. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter