Sve više Hrvata pod sedativima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok se u SAD-u zbog rapidnog porasta ovisnosti o tom lijeku, sedativ Xanax (genericki naziv alprazolam) nastoji zamijeniti drugim skupinama lijekova protiv tjeskobe i panike, Hrvati sve cešce tjeskobu lijece upravo njime. Rijec je o lijeku za smirenje iz skupine benzodiazepina, koji je zamijenio nekad popularni Valium, i koji se iz godine u godinu penje prema vrhu ljestvica potrošnje lijekova.

U Hrvatskoj je prodaja Xanaxa u posljednje tri godine povecana s 5,3 na šest milijuna kuna godišnje, a s 12. mjesta popeo se na deseto mjesto najtraženijih lijekova u zemlji.

U americkoj saveznoj državi Kentucky, kako piše New York Times, problem s Xanaxom eskalirao je do te mjere da su lijecnici prestali izdavati recepte za ovaj lijek i planiraju ga potpuno izbaciti iz primjene do kraja godine.

Strucnjaci su, naime, uocili da ovisnost o tabletama protiv bolova nije jedini problem te da se sedativi, ukljucujuci alprazolam, vrlo cesto zloupotrebljavaju, cesto i s teškim posljedicama. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti prošle su godine prijavili 89-postotni porast broja pacijenata na hitnom prijemu zbog konzumacije benzodiazepina, skupine lijekova u koje ulazi i Xanax, tijekom posljednje cetiri godine.

Kombinacija opijatnih analgetika i benzodiazepina, osobito Xanaxa, pokazala se cestim uzrokom predoziranja s fatalnim ishodom.

Xanax je u 2010. godini u SAD-u bio osmi na listi najpropisivanijih lijekova. Upravo je ovaj lijek, upozoravaju lijecnici, posebno rizican za one koji ga koriste jer mu je djelovanje trenutacno, ali traje svega nekoliko sati. Pacijenti ga stoga žele uzimati više i cešce, i granica njihove tolerancije na lijek raste.

- Rijec je o lijeku koji medu sedativima ima najveci objektivni potencijal, što znaci da se o njemu najbrže razvija ovisnost, potvrduje Zoran Zoricic, psihijatar iz KB-a Sestara milosrdnica. Ipak, to je izvanredan lijek koji ima jako dobre rezultate ako se uzima pod strogim lijecnickim nadzorom i na odredeno vrijeme, tumaci Zoricic. Kaže da osoba koja uzima alprazolam dulje od mjesec i pol dana sasvim sigurno razvije ovisnost.

Dr. Mirjana Orban iz zagrebackog Centra za prevenciju ovisnosti kaže da evidentiranih ovisnika o lijekovima nema mnogo, a uglavnom se lijece bolnicki, no smatra da se benzodiazepini, kojima pripada i Xanax, definitivno previše propisuju.

Prema podacima Agencije za lijekove (HALMED), ukupna godišnja potrošnja na lijekove s djelatnom tvari alprazolam povecala se s 18,7 milijuna kuna u 2008. na 22,8 milijuna kuna u 2010. godini, a Xanaxa s 5,3 na šest milijuna kuna.

Tijekom 2008. Hrvati su popili 400.000 kutija Xanaxa, a prošle godine 66.000 kutija više. Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kažu da je 2004. godine na odvikavanju od sedativa u hrvatskim bolnicama bilo 108 pacijenata, dok ih je 2009. bilo gotovo dvostruko više - ukupno 185. Intoksikacija lijekovima uzrokom je 3,4 posto smrti medu ovisnicima.


Podijeli: Facebook Twiter