Sve više glavobolja zbog previše analgetika

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Više od milijun Britanaca možda pati od trajnih, paralizirajućih glavobolja zbog toga što uzima previše lijekova protiv bolova, upozoravaju stručnjaci.

Analgetici koje ljudi uzimaju kako bi ublažili glavobolje i migrene možda čak i bitno pogoršavaju stanje, pokazalo je istraživanje britanskog nacionalnog instituta za zdravlje (Nice), prenosi Guardian.

Svaki 50-i Britanac pati od stalnih glavobolja i u stvari su žrtve predoziranja, napisao je Nice u izvješću. 

Problemi započinju uzimanjem neprimjerenih analgetika za tenzijske glavobolje ili migrene, koji obično djeluju. No, neki počinju uzimati lijekove sve češće sve dok ne dođu do toga da i po 15 dana mjesečno uzimaju analgetike.

Institut Nice upozorava da, ukoliko takvo stanje potraje dulje od tri mjeseca, analgetik zapravo počinje izazivati probleme koje je trebao izliječiti.

"Pacijenti koji pate od čestih glavobolja ili migrena tako se uvuku u krug u kojem su glavobolje sve gore i gore tako da uzimaju sve više lijekova od kojih im je sve gore", kaže Martin Underwood s medicinskog fakulteta Warwick koji je vodio projekt.

Prema istraživanju najviše su riziku izloženi oni koji i 15 dana tijekom mjeseca za svoje glavobolje uzimaju paracetamole, acetsalicilnu kiselinu ili nesteroidne antireumatike, pojedinačno ili u kombinaciji te oni koji za migrene uzimaju deset dana tijekom mjeseca triptane, opijatne analgetike ili ergot alkaloide koji se dobivaju iz gljivica koje rastu na raži.

Rješenje nije nimalo jednostavno jer se analgetici moraju odmah prestati uzimati i pacijenti prolaze kroz nekoliko mučnih tjedana koje prate snažni bolovi, kaže neurolog Manjit Mathatu iz nacionalne klinike za neurologiju i neurokirurgiju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter