Sve više banaka nudi kunske kredite

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako su se "opekli" na valutnoj klauzuli i promjenjivim kamatnim stopama, građani sve više traže kredite u kunama, ali i sa fiksnim kamatnim stopama, a sve je više banaka koje nude takve kredite kako bi pokrile rast te potražnje. Hrvatska poštanska banka (HPB) među prvima je 2011. godine građanima ponudila stambene kredite u kunama. Iz valutne strukture odobrenih kredita HPB-a vidljivo je da je potražnja za kunskim kreditima veća od potražnje za kreditima vezanim uz valutnu klauzulu.

"Aktualna valutna struktura kredita je sljedeća: u kreditima koje je HPB odobrila građanima udjel kunskih je 67 posto, a krediti uz valutnu klauzulu čine 33 posto. Isto tako, uz fiksnu kamatnu stopu HPB građanima nudi 'Fiksacijski kredit', dugoročni nenamjenski kredit u kunama, te kratkoročne kredite za pripremu turističke sezone", poručili su iz HPB-a. Trendove slijedi i Privredna banka Zagreb, koja je ove godine proširila ponudu stambenih kredita i uvela te kredite u kunama.

Raiffeisenbank Austria (RBA) u ponudi ima nenamjenske kredite u kunama od svibnja 2006., dok
stambene kredite u kunama povremeno nudi od 2007. godine. Od 1. srpnja RBA ponovno nudi stambene kredite u kunama od 40.000 do 1,5 milijuna kuna s fiksnom i promjenjivom kamatnom stopom na rok otplate od 5 do 15 godina.

Zagrebačka banka, pak, u ponudi ima kunske gotovinske kredite s maksimalnim iznosom do 225.000 kuna, kredite za kupnju motornih vozila s maksimalnim iznosom do 185.000 kuna i stambene kredite s maksimalnim iznosom do dva
milijuna kuna. Kunski krediti u ponudi su od 2010. godine te su prvo ponuđeni autokrediti u kunama. (H)




Podijeli: Facebook Twiter