Sve veći odaziv u prikupljanju pomoći za poplavljene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve više organizacija, ustanova i tvrtki uključuje se u prikupljanje donacija za stanovništvo pogođeno poplavama u Hrvatskoj, ali i u BiH i Srbiji.

UNICEF-ov ured u Hrvatskoj danas je uputio četiri tone paketa higijenskih potrepština i pitke vode, u vrijednosti od 140.000 kuna, u Vinkovce i Slavonski Brod.

U paketima se nalaze higijenske potrepštine: pelene, dječja zubna pasta, četkice za zube, vlažne maramice, antibakterijski gelovi za suho pranje ruku, šamponi i sapuni za njegu djece i beba, pitka voda te jedan "vrtić u kutiji" - UNICEF-ov paket s didaktičkim igračkama koji zamjenjuje vrtićku opremu za djecu u prihvatnim centrima tijekom humanitarnih kriza. Paketi će biti dostavljeni uredima Hrvatskog Crvenoga križa (HCK) koji će ih distribuirati obiteljima stradalima u poplavama.

UNICEF je također pokrenuo dostavu humanitarne pomoći poplavama pogođenom stanovništvu u BiH i Srbiji, a u suradnji s Vladama i partnerima u sve tri zemlje UNICEF će nastaviti s procjenom potreba djece i majki te će, sukladno potrebama, planirati daljnju pomoć za najranjivije skupine pogođene poplavama.

Iz centralnog skladišta Caritasa Zagrebačke nadbiskupije danas je upućen šleper pomoći za Caritas Banjolučke biskupije, koja je prikupljena u akciji "Studentski val pomoći", a Caritasu Đakovačko-Osječke nadbiskupije uplaćena je novčana pomoć u iznosu od 50.000 kuna.

Ostala pomoć koju Caritas Zagrebačke nadbiskupije prikuplja kroz mrežu župnih Caritasa, te na nekoliko lokacija u Zagrebu (Crnojezerska 20, Selska cesta 165, Avenija Dubrava 220, Ribička 4) idućih će dana biti dostavljena stanovništvu pogođenom poplavama na području Požeške i Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Splitsko-makarska nadbiskupija priopćila je da je Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije uplatila 30.000 kuna, Caritasu Požeške biskupije 20.000 kuna, Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije 30.000 kuna, te Caritasu Banjolučke biskupije 20.000 kuna. Splitsko-makarska nadbiskupija uplatila je na račun Hrvatskog Caritasa i 30.000 kuna koje će se proslijediti nastradalima u Srbiji.

Mnogi župni Caritasi u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji samoinicijativno prikupljaju pomoć za stradale koja je već isporučena u Slavoniju. Caritas Splitske nadbiskupije također prikuplja odjeću, hranu, higijenske i ostale potrepštine u svome sjedištu u Splitu (Zrinsko - frankopanska 43), svakog dana od 8 do 18 sati.

U akciji prikupljanja pomoći za stradale u poplavama u Hrvatskoj, Erste&Steiermaerkische banka donijela je odluku o doniranju dva milijuna kuna, a konkretna namjena tih sredstava odredit će se u izravnom kontaktu i dogovoru s predstavnicima jedinica lokalne uprave i samouprave.

Uz to, Erste banka će svojim klijentima s pogođenih područja, fizičkim i pravnim osobama, omogućiti moratorij na otplatu kredita u razdoblju od jedne godine, bez plaćanja dodatnih troškova.

Koncern Agrokor dosad je donirao robe u vrijednosti od preko šest milijuna kuna, a kako su donacije i dalje u tijeku taj će iznos još rasti.

Dosadašnje donacije, koje Crveni križ dalje usmjerava ovisno o potrebama ugroženih lokacija, obuhvaćaju milijun litara Jane, više od 10.000 litara Zvijezdina ulja, te 1.500 kilograma mesa PIK-a Vrbovec, kao i 5.000 kilograma zamrznute hrane Ledo.

Konzum je donirao 50 paleta higijenskih potrepština, te stavio na raspolaganje svojih dvjestotinjak prodajnih mjesta za prikupljanje pomoći i nekoliko stotina kamiona koji dostavljaju pomoć.

Osim toga, navode iz Agrokora, više od 500 njihovih zaposlenika na terenu pomaže ugroženima, kao i svojim kooperantima čiji su posjedi stradali u poplavama, izvlačeći stoku i sanirajući štetu.

Allianz i AZ mirovinski fondovi uplatili su donaciju HCK-u u iznosu od 250.000 kuna, te najavljuju da će udvostručiti sve novčane priloge svojih zaposlenika koji se prikupljaju do kraja tjedna.

Zaposlenici Allianza prikupljaju i materijalnu pomoć, a tvrtka će toj pomoći dodati još najnužnijih potrepština u vrijednosti 50.000 kuna.

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) je u suradnji sa Županijskim savezom športova Vukovarsko-srijemske županije i svojim dobavljačima počeo akciju prikupljanja sportske odjeće i rekvizita za sportske kolektive na poplavljenom području Vukovarsko-srijemske županije, kako bi se omogućio nastavak sportskih aktivnosti nakon što se poplave povuku i stanje stabilizira.

HOO poziva svoje članice, kao i sve potencijalne donatore, da se uključe u humanitarnu akciju. Za sva pitanja na raspolaganju je Ured HOO-a za programe lokalnog sporta na 01/3650 558.

 


Podijeli: Facebook Twiter