Sve vece štete od divljih svinja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rovinjsko Lovacko društvo i udruga Agrorovinj organizirali su okrugli stol na kojemu se govorilo o štetama na poljoprivrednim imanjima Rovinjštine koje se ove godine ucinile, odnosno još uvijek cine divlje svinje. Govorili su, medu ostalima, Franko Udovicic, tajnik Lovackog društva Rovinj, Mladen Belušic, tajnik Lovackog saveza Istarske županije, Dean Blažina, referent upravnog odijela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije, William Uljanic, predsjednik udruge Agrorovinj te Božo Buršic, predsjednik Lovackog društva Rovinj.
Ustvrdeno je da poljoprivrednici trpe sve vece štete koje cine divlje svinje te da lovacka društva ne poduzimaju dovoljno akcija za njihovo suzbijanje. Belušic je naglasio da problem nije samo u Istri. Kazao je da su istarska lovacka društva lani platila 1,4 milijuna kuna za koncesiju nad lovištima, da je prijavljeno 520 šteta, a poljoprivrednicima je za njih isplaceno oko 800 tisuca kuna.
Štete su zapravo znatno vece od tog iznosa, a mnogi ih i ne prijavljuju. Buršic je podsjetio da rovinjsko društvo ima 200 clanova te naglasio da bi problem s divljim svinjama bio daleko manji kada ne bi bilo ogranicenja i kazni u lovu na njih. Problem vidi i u rascjepkanosti poljoprivrednih zemljišta na Rovinjštini te u bespravnoj gradnji. Lovci, naime, ne mogu pucati u blizini kuca, pa divlje svinje dolaze sve do naselja.
Rovinjski clanovi tražit ce da se u Istri uvede cjelogodišnji odstrel divljih svinja ili da se lov uskladi prema visini štete, tražit ce i da se uvede realna procjena štete, te da clan komisije za procjenu bude jedan od clanova udruge Agrorovinj. Zakljucci ce biti poslani nadležnim službama u županiji.


Podijeli: Facebook Twiter