Sve veća potreba za cjeloživotnim školovanjem

Biljana Vučenović vratila se staroj ljubavi pečenju slastica (N. LAZAREVIĆ) 
Biljana Vučenović vratila se staroj ljubavi pečenju slastica (N. LAZAREVIĆ) 

Puljanka Biljana Vučenović oduvijek je voljela peći kolače, a kako veli, prve je ispekla već s 12 godina. Pa ipak, odlučila se školovati za frizerku, jer se radilo o isto tako kreativnom zanimanju. No, kada je ostala bez posla, nije previše dvojila i odlučila se vratiti staroj ljubavi - pečenju slastica.

- Kada sam ostala bez posla, radila sam kolače za prijatelje, poznanike, prijateljicama torte za rođendane i svi su uvijek govorili: "Ovime bi se trebala baviti". Tako se u meni rodila ideja da otvorim svoju slastičarnicu. Tim više što sam vidjela da u našem gradu nema puno mjesta gdje se mogu kupiti pravi, domaći kolači. Ta ideja me je držala i kada sam našla posao u jednoj trgovini, a kada sam vidjela da Pučko otvoreno učilište u Puli nudi prekvalifikaciju za slastičara, nisam dvojila te sam upisala program, veli nam Vučenović i dodaje da joj je tromjesečno školovanje jako pomoglo.

Jedno je to od pozitivnih iskustava iz našeg grada kada je riječ o zanimanjima, kvalifikacijama i prekvalifikacijama jer, ipak, zanimanje koje piše u radnoj knjižici, pa makar bilo riječ o fakultetskom obrazovanju, vrlo često nije nikakva garancija da će se osoba zaposliti.

Prekvalifikacije, doškolovanja, usavršavanja i osposobljavanje za rad, drugim riječima programi cjeloživotnog učenja, postaju sve raširenija pojava među građanima koji se na neizvjesnom tržištu rada sve brže moraju snalaziti. Nezaposlenima je na raspolaganju besplatna edukacija za potrebe tržišta rada koju unazad par godina financira Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Prioritet imaju dugotrajno nezaposlene osobe, najmanje šest mjeseci na evidenciji Zavoda, te osobe koje su na evidenciju došle zbog poslovno uvjetovanog otkaza.

U 2012. godini u područnom uredu HZZ-a ukupno je 150 nezaposlenih osoba bilo uključeno u obrazovanje koje je financirao Zavod. Dio njih je stručno osposobljen za pomoćne kuhare, sobare, vrtlare, picajole, a dio je osposobljen za pomoćnog brodomontera, zavarivača i brodocjevara, a imali su i grupu njegovatelja te su stručno usavršili i grupu vegetarijanskih kuhara. Osposobljavanje, odnosno usavršavanja traje kraće, do tri mjeseca, dok prekvalifikacije traju duže, do šest mjeseci jer tijekom tog razdoblje osoba stječe novo zvanje. (M. JERIN i B. PETROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter