Sve to nije bilo tek ružan san...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šesnaest i pol godina prošlo je od srebrenicke tragedije - jednog od najvecih zlocina i genocida 20. stoljeca, za vrijeme kojega je naocigled covjecanstva prolivena nedužna krv devet tisuca Bošnjaka, i to samo zato što su bili muslimani, rekao je na otvorenju izložbe "Martirij Srebrenice - Memento" u Domu hrvatskih branitelja u Puli direktor Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine Adamir Jerkovic. Istaknuo je da nitko nije nedužan, jer nitko nije ucinio išta da bi se stalo na kraj masakru, kojemu su svjedocili iz fotelja.

- Ponekad mi se cini da je sve što se dogodilo bio tek ružan san, ali fašizam još stanuje ovdje, a njegovi imperijalni snovi nisu umrli. Srebrenica predstavlja vrh spirale zla nastale na temelju velikosrpskog sna i opomenu svim slobodoljubivim ljudima, jer pokazuje što se dogada kada zlocinci ureduju svijet po svojim zamislima. Na žalost, moramo se zadovoljiti time da odgovaraju samo pojedinci, iako je odgovoran cijeli srpski sistem, rekao je u dirljivom osvrtu Jerkovic. Dodao je da se sada drugim metodama pokušava napraviti ono što se onomad nije uspjelo postici.

Tako je nastala Republika Srpska, na teroru i genocidu, dok se Bosna i Hercegovina prikazuje kao država-invalid, nemocna da bilo što ucini. Za krajnji secesionisticki cin ceka se prilika, a podršku priskrbljuje politicka partija, naveo je Jerkovic.

- Hrvatski narod radi za Bosnu i Hercegovinu, iako su vjekovni prijatelji nakratko uperili oružje jedni u druge. Povijest nas je naucila da naši narodi mogu zajedno raditi kao medunarodno priznati i neovisni, zakljucio je.

Aziz efendija Hasanovic, zamjenik glavnog muftije za Hrvatsku, te porecki i pulski biskup Ivan Milovan pomolili su se s prisutnima i istaknuli važnost opraštanja. Medutim, preduvjet za oprost te nastavak poticanja mira i tolerancije je priznavanje krivnje, dodao je Hasanovic izražavajuci žaljenje zbog toga što otvorenju izložbe nisu prisustvovali predstavnici pravoslavne vjeroispovijesti.

- Zahtijevamo ljubav, jer srce vjernika samo njome može biti ispunjeno. U suprotnom on nije vjernik, bez obzira na to kako se nazivao, porucio je Hasanovic. Putem fotografija popracenih tekstovima izložba svjedoci o strahotama kojima je bilo podvrgnuto stanovništvo u takozvanoj "zašticenoj zoni" - muškarci, djecaci, žene, pa cak i trudnice. Autor Edis Mesihovic dao je povijesni presjek ljeta 1995., iza kojega su ostale brojne masovne grobnice, mnoge od kojih još uvijek nisu otkrivene, te beskrajno mezarje u Potocarima.

Otvorenje je bilo obogaceno glazbenom tockom na harmonici Samira Nurkica te procitanim kratkim isjeckom iz djela Murisa Corbica "Lom duše". Organizatori izložbe, koju je moguce pogledati do 7. veljace, jesu Arhiv Federacije BiH, Vijece bošnjacke nacionalne manjine i KUD Bosne Istarske županije te Matica hrvatska - ogranak Fažana. (I. N. TURKOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter