Sve teže plaćanje dopunskog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U hrvatskom javnom zdravstvu sve je manje novca, pulskoj bolnici ponovno je srezan proračun, dugovi se gomilaju i građani se s pravom pribojavaju da će se kad-tad smanjiti i paket "besplatnih" zdravstvenih usluga. Besplatnih pod navodnike, jer ih plaćamo doprinosom iz plaća i mirovina, a milijun i pol hrvatskih građana i premijom dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, međutim, tvrde da do poskupljenja neće doći, barem zasad.

- Točno je da se dugoročno planira rezanje troškova, ali uštede planiramo ostvariti uvođenjem novog sustava ugovaranja zdravstvene zaštite - sustava vrednovanja i plaćanja, objedinjenom javnom nabavom te povećanjem učinkovitosti zdravstvenog sustava kroz daljnju informatizaciju. Ne planiraju se restrikcije kao što su smanjenja prava osiguranika ili smanjenja plaća djelatnika, kaže Nenad Korkut, glasnogovornik HZZO-a.

Naplata dopunskog "zadovoljavajuća"

Potvrđuje da HZZO ostaje na postojećem modelu dopunskog osiguranja, a trenutno ne planiraju uvođenje dodatnog zdravstvenog osiguranja, koje nude privatne osiguravateljske tvrtke.

Na pitanje kolika je, s obzirom na pad standarda građana, učinkovitost naplate dopunskog zdravstvenog osiguranja, kaže da su rezultati vrlo zadovoljavajući - postotak naplativosti je 92,7 za police koje osiguranici sami plaćaju te 100 posto za one koje se naplaćuju iz državnog proračuna. Unatoč velikom priljevu nezaposlenih, iz HZZO-a tvrde da se u odnosu na prethodne godine smanjio broj polica na teret državnog proračuna.

Sustavom dopunskog zdravstvenog osiguranja u Hrvatskoj je obuhvaćeno 2.336.240 građana, od kojih 1.442.235 sami plaćaju premiju, a za njih 894 tisuće to podmiruje državni proračun. Što se tiče Istarske županije, u područnom uredu HZZO-a u Pazinu trenutno je ugovoreno 81.075 polica koje osiguranici samostalno plaćaju te 19.741 polica na teret državnog proračuna. Neredovitim platišama u Istri lani je, prema podacima s krajem studenog prošle godine, odaslano 25.612 opomena.

Na pitanje kako će odgovoriti konkurenciji, privatnim osiguravateljskim kućama, čija je ponuda omjera premije i paketa usluga sve bolja, iz HZZO-a odgovaraju:

 - Osobe koje ugovore policu dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a osiguravaju potpuno besplatnu zdravstvenu zaštitu u sklopu propisanog standarda. To dalje znači da u dopunskom koje osigurava HZZO ne postoje "paketi usluga", niti ograničenja visine niti rokova korištenja, za razliku od polica dopunskog osiguranja privatnih osiguravatelja, što još uvijek HZZO-ovom dopunskom osiguranju daje prednost u smislu više benefita za osiguranike.

Lijekovi s B liste

U Croatia osiguranju, međutim, kažu da njihova polica dopunskog osiguranja pokriva sve ono što i HZZO - participacije za recepte i preglede obiteljskih liječnika i specijalista, za dijagnostiku i fizikalnu terapiju, stomatološke usluge, troškove bolničkog liječenja - a uz to nude i dodatak: pokriće doplate za lijekove s Dopunske odnosno B liste lijekova. Za razliku od HZZO-a koji visinu premije određuje prema imovinskom cenzusu, u Croatiji cijena ovisi o dobi osiguranika.

Sve se usluge mogu obaviti u više od 500 zdravstvenih ustanova širom Hrvatske, bez uputnica liječnika opće prakse, bez čekanja i dodatnog plaćanja, naglašavaju u Croatia osiguranju. (Piše Duška PALIBRK)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter