Sve teže na lijecenje u inozemstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na lijecenje u inozemstvo o trošku HZZO-a tijekom 2008. godine otišlo je 379 pacijenata, oko dvadeset posto manje nego 2007. godine. Na manjem broju pacijenata zdravstvena je blagajna znacajno uštedjela, potrošivši ukupno 51 milijun kuna, dok je godinu ranije na tu stavku otišlo cak 82 milijuna kuna.

Gotovo polovina hrvatskih pacijenata lijecila se u austrijskim klinikama, trecina pacijenata bila je na lijecenju u Njemackoj, no bilo je i odlazaka u Italiju, Francusku, Nizozemsku, Švicarsku, SAD, Sloveniju, pa cak i Cešku i Madarsku.

Dijagnoze zbog kojih se hrvatski pacijenti lijece u inozemstvu su, vec uobicajeno, operacije srca, te onkološke bolesti, a lijecenje vani odobrava se samo za iznimne slucajeve, kojima hrvatsko zdravstvo ne može osigurati kvalitetno lijecenje. Zeleno svjetlo HZZO-a uglavnom dobivaju djeca sa srcanim manama ili drugim prirodenim malformacijama. Cak je 46 posto svih pacijenata koji su se lani lijecili u inozemnim klinikama mlade od sedam godina, a još dvadeset posto u dobi je od sedam do 18 godina. Dobni prosjek pacijenata koji odlaze na lijecenje izvan granica Hrvatske lani se bitno spustio, pa je tako bilo dvostruko manje pacijenata u dobi iznad 35 godina u odnosu na prethodnu godinu.

Po propisima HZZO-a svi osiguranici imaju pravo na lijecenje u inozemstvu ako se ono ne može uspješno obaviti u zemlji. Uz preporuku svog lijecnika, Direkciji HZZO-a treba priložiti i pozitivno mišljenje najmanje dva specijalista iz razlicitih ustanova. Unatoc mogucnosti odlaska u inozemstvo o trošku HZZO-a, mnogi roditelji i dalje putem medija prikupljaju pomoc za lijecenje djeteta jer im HZZO nije odobrio zahtjev.

Razlog što se na lijecenje u inozemstvu upucuje sve manje pacijenata nego ranijih godina, tvrde u HZZO-u, ne leži u štednji vec u napretku medicine i zdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Kao primjer isticu dijagnosticki postupak pomocu uredaja PET/CT, koji se od konca 2007. godine nalazi i u Hrvatskoj, dok se ranijih godina gotovo trecinu troškova za lijecenje u inozemstvu trošilo upravo na tu pretragu.


Podijeli: Facebook Twiter