Sve tajne zelenog caja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog svoje ljekovitosti i dokazane ucinkovitost u borbi protiv mnogih, pa tako i nekih najtežih zlocudnih bolesti, zeleni caj jedan je od najcjenjenijih i najpopularnijih napitaka na svim kontinentima. Pun snage, aromaticnog okusa, osvježavajuceg djelovanja, postao je dio svakodnevnice milijuna ljudi diljem svijeta, ne samo u azijskim zemljama odakle potjece i gdje je tradicionalno stoljecima prisutan.

Dragocjeni sastojci
"Zeleni caj se proizvodi od iste biljke kao i crni caj. Biljka se zove cajevac ( Camellia sinensis)), a u 12. stoljecu uvezena je iz Kine u Japan i od tada se od nje poceo proizvoditi zeleni caj. Zeleni caj obraduje se samo parom da se ne unište enzimi, a zatim se suši na zraku. Buduci da pritom ne dolazi do procesa oksidacije i fermentacije, zadržava svoju zelenu boju i gotovo sve dragocjene sastojke", te zanimljive podatke doznajemo od Josipa Novosela iz Kuce zelenog caja. Zeleni caj ima cak oko 300 razlicitih sastojaka, i upravo taj kemijski sastav krije tajnu njegovih višestrukih koristi i ljekovitih svojstava za ljudski organizam. Bogat je primjerice flavonoidima, koji su snažni antioksidansi i upravo zahvaljujuci tome zeleni caj pomaže u borbi protiv bolesti srca i krvnih žila. Sadrži flour te sprecava karijes i povoljno djeluje na ocuvanje koštane mase.

Ucinkovit i kod mršavljenja
Zeleni caj je odlican kao osvježavajuci napitak jer sadrži tein koji u manjoj mjeri potice stimulaciju od kofeina. Takoder pospješuje probavu, djeluje na razgradnju masnoca i cisti od toksina. Otkriven je njegov ucinak na mršavljenje. Zeleni caj ubrzava izmjenu tvari, pa redovito dnevno ispijanje zelenog caja može pomoci pri skidanju suvišnih kilograma ubrzavanjem metabolizma, a time i lakšim sagorijevanjem viška kalorija.

Izvor ljepote
Zeleni caj ima visok udjel vitamina C i E, sadrži minerale, i zbog antioksidansa koristi se i za usporavanje procesa starenje kože. Zato je sve cešce sastavni dio kozmetickih preparata. Može ga se naci u kupkama, kremama, tonicima, parfemima i ostalim proizvodima renomiranih svjetskih kozmetickih kuca, koje su prepoznale blagotvorna svojstva listica zelenog caja i njegov ucinak na kožu i kosu.


Podijeli: Facebook Twiter