Sve su znali Sanader, Kosor, Šuker i Mesic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polancec izjavio je u utorak da ga se njegova stranka, HDZ, odrekla nakon što je protiv njega pokrenut kazneni postupak te da se zbog toga osjeca "kao Josip prodan u Egipat u roblje od svoje brace".

Svjedoceci na sjednici istražnog saborskog povjerenstva koje se bavi privatizacijom Ine, Polancec je rekao da on nije na svoju ruku tijekom 2008. vodio pregovore s MOL-om o spornim izmjenama dionicarskog ugovora, vec da je o svakom koraku obavještavao tadašnjeg premijera Ivu Sanadera, predsjednika Republike Stipu Mesica, ali i Predsjedništvo HDZ-a.

- Držao sam prezentacije na sjednicama Predsjedništva HDZ-a o tijeku pregovora. U zadnje sam vrijeme suocen s time da se mnogi ne sjecaju. A ja se tocno sjecam jedne od prezentacija koje sam im držao. I sada vidim, na celu stola sjedi premijer Sanader, njemu zdesna gospoda Kosor, do nje sjedi Šeks pa Jarnjak i Šuker.

S lijeve Sanaderove strane sjedi Luka Bebic, do njega Hebrang, a do njega Biškupic pa Kalmeta. Ti ljudi koje sam sada nabrojio, a naravno i drugi clanovi Predsjedništva, oni ce se sjetiti da su bili tamo i da su svi imali priliku raspravljati o onome što sam ja prezentirao, rekao je Polancec. Dodao je da mu je Predsjedništvo HDZ-a dalo jasan okvir za nastavak pregovora, iz kojeg on nikada nije iskocio, te da je nakon njihovog završetka sve nacrte dokumenata predao premijeru Sanaderu.

Dokumenti u interesu Hrvatske
- Po njegovom nalogu kopije sam osobno predao i ministrima Ivanu Šukeru i Marini Matulovic Dropulic. Cak se sjecam i kad ih je premijer Sanader pitao jesu li analizirali te dokumente. Neki su cak rekli da nisu dobili svu dokumentaciju pa sam im sve dodatno kopirao i osobno urucio, i oni su te dokumente analizirali.

Nakon toga je uslijedio sastanak u Ministarstvu gospodarstva na kojem su bili ti ministri, koji su iznijeli svoje primjedbe, rekao je Polancec. Dodao je da su u "razumnoj mjeri komentari ministara ugradeni u konacni tekst ugovora" te da su oni nakon toga na užem kabinetu Vlade glasali za to da se dokumenti upute u Vladinu proceduru.

- I potom su 30. sijecnja na sjednici Vlade ti dokumenti i usvojeni. Mislim da sam ovime sasvim jasno odgovorio jesam li ja bio jedini pregovarac. A inace osobno smatram da su ti dokumenti dobri, štite interese Hrvatske i idu u korist razvoju Ine, rekao je Polancec.

Medutim, prije Polanceca svjedocio je ministar financija Ivan Šuker, koji je negirao bilo kakvu ulogu u pripremanju izmjena dionicarskog ugovora. Naglasio je da je pregovore vodio iskljucivo Polancec te da on, Šuker, nije nikada ni vidio ni procitao predložene dokumente prije no što je o njima glasovao na sjednici Vlade u sijecnju 2009. godine.

- Nisam proucio ugovore jer su oni došli direktno na sjednicu Vlade, rekao je Šuker.

Kriminalac protiv poštenjacina
Odgovarajuci kasnije na pitanje clanova povjerenstva govori li istinu on ili Šuker, Polancec je ironicno rekao da "u ovoj fazi imate situaciju da imate rijec jednog od najvecih kriminalaca ove zemlje nasuprot rijecima najvecih poštenjacina", pozvao hrvatsku javnost "da sama prosudi što je istina" te naglasio da u cetiri i pol godine koliko je on vodio koordinaciju Vlade za gospodarstvo Šuker nije bio ni na jednoj sjednici.

- To malo govori i o odnosu gospodina Šukera prema meni, rekao je Polancec. Dodao je da je, osim Vlade i HDZ-a, o svim fazama pregovora obavještavao i predsjednika Republike Stipu Mesica.

- Predsjednik Mesic bio je politicki patron predsjednika Uprave Tomislava Dragicevica kojeg se zbog toga nije smjelo dirati. U pojedinim fazama pregovora u više sam navrata s gospodinom Dragicevicem bio kod predsjednika Mesica, u dogovoru s i po preporuci premijera Sanadera.

I predsjednika sam upoznavao s pojedinim fazama pregovora, i to ne samo kad je na stolu bila ideja o zamjeni dionica, nego i vezano uz izmjene dionicarskog ugovora, kao i o razlogu preuzimanja plinskog biznisa, rekao je Polancec.

Povjerenstvo je nakon završetka svjedocenja donijelo odluku da se uputi novi poziv nekadašnjem premijeru Ivi Sanaderu, ne bi li svjedocio na sjednici povjerenstva 12. listopada ove godine.


Podijeli: Facebook Twiter