Sve stroži zakoni za uzgoj koza

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Sve stroži zakoni i za uzgoj koza Nehormonalne metode u intenzivnim uzgojima koza za proizvodnju mlijeka tema je višegodišnjeg europskog projekta na kojem surađuje sedam sredozemnih zemalja, čiji su se predstavnici ovih dana okupili na radnom sastanku koji je prvi put u Hrvatskoj organiziran u porečkom Institutu za poljoprivredu i turizam.

Projekt traje četiri godine i financira se sredstvima Europske komisije, a uz Francusku, u njemu sudjeluju Portugal, Španjolska, Italija, Grčka, Rumunjska i Hrvatska, gdje je nositelj Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

- Tema projekta su nehormonalne metode sinkronizacije u intenzivnim uzgojima koza za proizvodnju mlijeka. Jer, danas su trendovi u suvremenom uzgoju i europskoj legislativi sve stroži vezano uz rezidue bilo kakvih hormonalnih pripravaka i antibiotika koji se zapravo često puta koriste u kozarstvu da bi se sinkroniziralo stada. Europska legislativa je sve stroža pa se tako i kod nas primjenjuju sve strože odredbe Europske komisije, kaže dr. sc. Juraj Grizelj, docent Veterinarskog fakulteta.

Dodaje da se porečki radni sastanak održava na polovici trajanja ovog četverogodišnjeg projekta kojemu je krajnji cilj definirati finalni protokol za umjetno osjemenjivanje koza, bez korištenja ikakvih pomoćnih farmakoloških pripravaka.

- Tu definiramo konačni produkt koji će biti zaštićen kao tržišna marka s kojom ćemo pokušati zadovoljiti trendove suvremenog kozarstva, zaključuje Grizelj. U Hrvatskoj je Veterinarski fakultet pokuse obavljao na tri farme u okolici Zagreba, a stručnjaci koji rade na projektu svoje su rezultate prezentirali i usavršavali se kod kolega u Francuskoj.

Od sedam zemalja sudionica u projektu, uz Francusku, samo tri mogu biti domaćini sastanaka pa je porečko gostovanje tim značajnije, a na njemu se ovaj put okupilo dvadesetak stručnjaka iz svih zemalja sudionica. (V. HABEREITER )


Podijeli: Facebook Twiter