Sve stranke u Saboru podržale izmjene Ovršnog zakona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve su stranke u Saboru  podržale prijedlog MOST-a o izmjenama Ovršnog zakona, ali su ipak dodatnu raspravu izazvali novi amandmani stranke Bože Petrova.

- Jedna od ključnih stvari koje Most želi jest spriječiti provođenja ovrhe na nekretnini koja je opterećena založnim pravom zbog ugovora o kreditu u slučaju kada je vrijednost glavnice kredita već plaćena kreditoru, rekao je tijekom rasprave politički tajnik MOST-a Nikola Grmoja pojašnjavajući nove amandmane koje je njegova strane u proceduru uputila  popodne. Dodao je i da MOST predlaže i da apsolutni zastarni rok za ovrhu bude deset godina.

- Osoba ne može biti doživotno blokirana. Zastarni rok od deset godina propisan Zakonom o obveznim odnosima dovoljno je dug da bi ovrhovoditelj svoju tražbinu mogao naplatiti ako je ona naplativa. Amandmanima MOST-a sprječava se gomilanje duga nerazmjernim rastom kamata kada se ovrha ne može uspješno provesti, rekao je Grmoja. Dodao je da će MOST povećati iznos glavnice zbog koje se jedina nekretnina ne može ovršiti s prvotno usuglašenih 20 na 50 tisuća kuna.

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa Josip Salapić rekao je da je zbog ovih novih amandmana moguće da Vlada predloži da MOST-ove izmjene idu u treće čitanje.

- Želimo donijeti Zakon koji će štititi interese građana, ali on mora biti u skladu s Ustavom. MOST je išao širiti dimenzije zakona, a određeni prijedlozi nisu provedivi, rekao je Salapić.

Orsat Miljenić (SDP) rekao je da bi kod zaštite jedine nekretnine trebalo uvesti socijalne kriterije.

- Ako ja kao saborski zastupnik budem deložiran imam dovoljno novca da iznajmim stan. Ne mogu građani sudjelovati i kod onog koji ima i može si platiti i za onog oni koji nema, rekao je Miljenić.

Vlada je na prošlotjednoj sjednici prihvatila MOST-ob prijedlog izmjena Ovršnog zakona i na njina predložila 13 amandmana koji su prihvatljivi predlagatelju. Ako se izmjene usvoje više se neće moći provoditi ovrha na jedinoj nekretnini kada je vrijednost glavnice manja od 20 tisuća kuna. Ako netko i ostane bez nekretnine neće ostati na cesti, jer će građanima koji dođu u takvu situaciju biti 18 mjeseci zajamčeno pravo na smještaj. (Zlatko CRNČEC)


Podijeli: Facebook Twiter