Sve što nam treba je u prirodi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Narodnom trgu u Vodnjanu u subotu je otvoren 3. Festival samoniklog ljekovitog i jestivog bilja, dvodnevna manifestacija koja ima za cilj educirati i osposobiti sve zainteresirane osobe za pravilnu primjenu samoniklog bilja iz prirode.

- Danas skoro da ne prepoznajemo i ne razlikujemo vrstu od vrste, a kamoli njihovu pravilnu uporabu. Zato svake godine za posjetitelje organiziramo zanimljiva strucna predavanja i radionice na kojima se to može nauciti, ali posjetitelji dosta toga nauce i od samih izlagaca na trgu, rekao je Emir Komic, organizator i predsjednik vodnjanske udruge "Natura Veris".

Na štandovima na trgu moglo se kupiti sadnice zacinskog i ljekovitog bilja i, naravno, dobiti savjet o njegovom uzgoju i korištenju, ili se jednostavno moglo kupiti na kile vec sušeno bilje. Našli su se tu i razni proizvodi na bazi bilja poput neizostavnih proizvoda od lavande, zatim med i ostali pcelinji proizvodi, ali i ulje od sjemenki crnog kima koje, kako nam je objasnio prodavac, jaca imunitet i pomaže u lijecenju raznih zdravstvenih tegoba.

U ponudi se našlo i mnoštvo cvijeca po nešto povoljnijim cijenama nego inace. Kako to izgleda kada se plodovi prirode koriste u pripremi hrane, predstavile su posjetiteljima clanice udruge "Natura Veris" ponudivši im za subotnji rucak zdravi menu za 25 kuna po tanjuru.

Mnogi su s velikim zanimanjem kušali bezmesne maneštre od razlicitog povrca, salatu od mrkve i sira s razlicitim zacinskim biljem ili salatu od pšenice sa dumbirom, orasima i zacinima, palentu s koprivom, kruh od krumpira i onaj sa zacinima, a zasladit su se mogli kuglicama od sezama i halvom od bazge.

Ovim su se jelima okrijepili i biciklisti rekreativci koji su sudjelovali na Bumbar bike maratonu. Njih 70-ak odvozilo je 20 kilometarsku stazu kroz Vodnjan, Šalvelu, Mednjan, Batvace, Sv. Fošku i Laco Novo nazad do Vodnjana, a putem su biciklisti mogli vidjeti i neke od kažuna obnovljenih u zadnjih šest godina koliko se provode akcije obnove ovih tradicionalnih kamenih poljskih kucica i suhozida na podrucju Vodnjana, cime je zapravo završena ovogodišnja akcija "Moj kažun".

Za to vrijeme mnogi su osnovnoškolci u pratnji svojih roditelja turistickim vlakicem otišli prema Šalveli gdje se u dva turnusa održala radionica u prirodi o jestivom i ljekovitom samoniklom bilju, koje su mogli i vidjeti u prirodi. A u Zajednici Talijana u Vodnjanu od 13 do 17 sati održavala su se predavanja i radionice o metvicama, o raznim vrstama divljih radica i o alergenom bilju u prirodi.

U nedjelju ce program biti gotovo identican na Narodnom trgu, a roditelji s djecom izmedu 10.30 i 12 sati moci ce  vlakicem poci vidjeti samoniklo bilje na terenu, a od 13.20 u Zajednici Talijana mogu se popratiti predavanja. (Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter