"Sve što je u arhitekturi valjalo već je sagrađeno"

Janez Suhadolc s vlasnikom vodnjanske galerije Germanom Fiorantijem
Janez Suhadolc s vlasnikom vodnjanske galerije Germanom Fiorantijem

U galeriji El Magazein jučer je održano predavanje slovenskog umirovljenog arhitekta i predavača Janeza Suhadolca na temu "Zašto ne proporučam studij arhitekture".

- Studirati arhitekturu nikako ne bih preporučio jer je struka degradirana. Sve što je ikada valjalo u arhitekturi odavno je sagrađeno. Današnji arhitekti ne rješavaju nego stvaraju prostorne probleme, zaključio je Suhadolc svoje predavanje.

Na osnovu pretpostavke da dobroj arhitekturi pripada mjesto na razglednicama koje označavaju i definiraju pojedine gradove i gradskom arhitekturom Ljubljane kao primjerom, Suhadolc je demonstrirao teoriju po kojoj niti jedna građevina sagrađena nakon Drugog svjetskog rata ne može konkurirati zdanjima kao što su secesijski hotel Union ili pak sklopivi most iz 1948. godine. 

- Niti jedna od ovih građevina nije i nikada neće predstavljati Ljubljanu u punom sjaju. Činjenica da suvremeni arhitekti stvaraju konfuziju te da su impotentni naspram arhitektonskih rješenja s primjerice početka 20. stoljeća poraz je struke. To, osim što je ružno i devastirajuće po životni okoliš, pomalo je i bolno, ustvrdio je Suhadolc koji je predavanje potkrijepio projekcijama i argumentima na osnovu fotografija nekadašnjih ulica, trgova, nebodera i brežuljkastih naselja čija je nekadašnja logika i suvislost, prema njegovim riječima, uveliko uništena. (V. Š.)  


Podijeli: Facebook Twiter