Sve što je nekad bilo cool, više nije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc održana je tribina na se pod moderiranjem Vedrana Unukića govorilo o ulozi i potencijalima društveno kulturnih centara pod nazivom "Palach full radi, a?". Sudjelovali su bivši voditelj programa u riječkom Palachu i osnivač klubova Točka i Stereo dvorana Simon Dejhalla, zatim direktor Centra urbane kulture Kino Šiška Ljubljana Simon Kardum, pa Igor Stanišljević kao jedan od voditelja projekta EPK 2020 te promotor i organizator koncertnih zbivanja Zlatko Gotovac iz udruge Syntheses.

Naziv tribine dolazi iz objave koju je Unukić svojevremeno postavio na Facebook i izazvao lavinu reakcija te mu je to bio povod da sinoć prodiskutira o stanju društvenih centara, klubova i same scene.

Pesimističan je cijelo vrijeme bio Gotovac koji je kazao da Pula danas ima više programa nego što za njih postoji potražnja.

- Da smo mogli poželjeti u kojem bi vremenu živjeli, ne bi odabrali ovo vrijeme. Prije deset godina bilo je puno bolje, imali smo puno više mladih snaga, kazao je Gotovac objasnivši da je na koncert nekog žestokog metal benda znalo doći od 500 do 700 ljudi, a danas ih dođe jedva sto. Konstatirao je da metalaca i punkera u Puli ima 40-ak, a interes mladih je jako mali. Kazao je kako je nastala rupa zbog nerazumijevanja institucija ali tamo gdje scena ima podršku institucija situacija je ista.

Nadovezavši se na to, Dejhalla je rekao da zna što je uzrok a to je turbo folk, koji mladi prihvaćaju kao što su mladi 70-ih prihvaćali punk i to je oblik pružanja otpora establišmentu.

- Sve što je nekad bilo cool, više nije. Ako ti na koncert metal benda iz Labina dođe sto ljudi, trebaš biti sretan - to više nije in. Treba se apdejtati na današnje vrijeme, poučio ga je Dejhalla.

Iz publike je stiglo pitanje zašto u Uljaniku nije moguće napraviti koncert koji počinje prije 00.30, recimo u 22 sata. Kardum se na to pohvalio da svi događaji u Šiški počinju u 20, najkasnije u 21 sat, objasnivši da treba slušati i publiku. (M. RADIĆ) 

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE, 20. VELJAČE 2016.


Podijeli: Facebook Twiter