Sve spremno za uspravljanje "Coste Concordije"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mali talijanski otok Giglio na jugu poluotoka priprema se danas za uspravljanje ogromne olupine kruzera "Coste Concordije". "Operacije uspravljanja 'Coste Concordije pocet ce u ponedjeljak, 16. rujna. Jakost vjetra i visina valova su kompatibilni s maksimalnim vrijednostima predvidenim u izracunima izvedivosti operacije", priopcila je Civilna zaštita.

Olupina teška 114.500 tona i duga poput tri nogometna igrališta leži nagnuta u moru kod otocica Giglia otkako se u sijecnju 2012. nasukala na stijene i djelomicno potonula. U brodu je u tom trenutku bilo 4.229 putnika. U nesreci su poginule 32 osobe.

Ovo bi izvlacenje olupine moglo biti najskuplje u povijesti. Uz pomoc cementnih vreca i za tu prigodu posebno izradene metalne platforme, radnici su ranije uspjeli stabilizirati zahrdali brod, koji je svakoga trenutka mogao s podvodne stijene skliznuti u dublje vode.

Plan je uspraviti olupinu uz pomoc celicnih užadi i hidraulicnih dizalica, što je vrlo složena i osjetljiva operacija imajuci na umu da je trup broda teško oštecen.

Ako se sve bude odvijalo po planu i vrijeme ostane povoljno, brod ce se uz pomoc jakih sajli najprije zarotirati, a potom ce ga se povlacenjem ispod i iznad olupine lagano dovesti u uspravan položaj.

Uspravljena "Costa Concordia" ce se zatim stabilizirati prije nego što se otegli u rezalište i "pretvori" u staro željezo, što se predvida tek za nekoliko mjeseci. Akcija uspravljanja mogla bi trajati 12 sati, tijekom kojih ce biti zabranjen sav pomorski promet u tome podrucju.

Vlasti su postavile zaštitnu ogradu oko olupine i brodovi koji ne sudjeluju u uspravljanju nemaju pristup. Cak su i letovi iznad tog podrucja zabranjeni. Luka otoka cijeli ce dan biti zatvorena za turisticke trajekte.

Šef Civilne zaštite Franco Gabrielli istaknuo je da uspravljanje kruzera sada predstavlja manji problem te da se najveca pozornost usmjerava na eventualno zagadenje okoliša.

Plutajuce barijere koje sprecavaju širenje zagadenja rasporedene su oko olupine, a spremne su i ekipe koje bi u slucaju potrebe ispumpavale toksicne tekucine.

Stotinjak ljudi ce sudjelovati u toj operaciji, prvoj za olupinu tih dimenzija, pod vodstvom južnoafrickog strucnjaka za odsukavanje brodova Nicka Sloanea. Vlasti su objavile da ce operacija stajati 600 milijuna eura. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter