Sve spremno za asfalt na cesti Ježenj - Tinjan

Sve je spremno za asfalt
Sve je spremno za asfalt

S prvim sunčanim danima radnici pulske tvrtke Cesta počet će s asfaltiranjem nerazvrstane ceste Tinjan - (Mali) Ježenj u duljini od 2,1 kilometar.

Iako je sve spremno, postavljanje asfaltnog pokrova na makadamski put čeka lijepo vrijeme, saznajemo od tinjanskog načelnika Mladena Rajka. Zahvat se provodi putem europskog pretpristupnog fonda IPARD, investitor je Općina, projektant porečki Singrad, a nadzor provodi pazinski Učka konzalting.

Nakon što je 2008. godine dovršena cesta Tinjan - Sveti Petar u Šumi, bit će to drugo povezivanje mjesta koje je dosad dijelila udolina Draga nastala od prapovijesnog riječnog toka Pazinčice. Osoba koja povezuje ova dva prekodražanska mjesta jest preporoditelj i biskup Juraj Dobrila, rođeni Ježenjac, koji je prvo obrazovanje stekao u župnoj pučkoj školi u Tinjanu.

U sklopu istog projekta iz IPARD-ova programa "Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture", vrijednog 3 milijuna kuna, u proteklih su nekoliko tjedana asfaltirane tri dionice. Najdulja je ona Šprahovica - Banki - Milohanići, duga 1,7 kilometara, kojom selo Banki dobivaju novi izlaz na državnu cestu Pazin - Poreč te se direktno povezuju sela Milohanići i Banki.

Ta je dionica, za razliku od ostalih, asfaltirana u širini od pet metara, što je na nedavnom zasjedanju Općinskog vijeća izazvalo prigovore vijećnika Alena Žužića (nezavisna lista Vlade Ivetića), koji pak smatra da se asfaltiranjem u manjoj širini moglo dobiti materijala za druge dionice, te Mirjane Fabris (IDS), koja je cestu nazvala "autocestom Bašići - Banki" i prozvala predsjednika Općinskog vijeća i autoprijevoznika Darka Banka za sukob interesa.

Uređenjem dionice Hlistići (raskrižje) - Jakovci - Tinjan (1,2 kilometra) asfalt je stigao u selo Jakovci, kao i u Rajkovu Stanciju, koja je asfaltnim pokrovom u duljini od 700 metara povezana s županijskom cestom (Kučići – Radetići). (piše i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter