Sve službe u Istri u stanju pripravnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Procelnik podrucnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje Pazin Renato Kalac ponovio je da su sve nadležne službe u Istri u stanju pripravnosti s obzirom na najavljenu olujnu, a moguce i orkansku buru tijekom subote.

Meteorološke karte predvidaju i nešto malo snijega na našem podrucju koji ce, medutim, padati uglavnom na južnom dijelu poluotoka, a nešto malo moglo bi ga biti i na podrucju Cicarije.

- Svakako ce biti vrlo hladno. Ocekujemo da se temperature spuste do -10 stupnjeva, no bez obzira na to, ne bi trebalo biti vecih problema. Kontaktirali smo sve gradove u županiji, a koji su nam potvrdili da su sve službe u pripravnosti buduci da je i prije nekoliko dana takoder zbog olujne bure bilo otpalih grana, srušenih stabala i drugih predmeta koje je trebalo ukloniti s cesta.

Buduci da bi se i sada to moglo dogoditi, mole se gradani za oprez, ali i da ne izlaze po velikoj hladnoci ukoliko to nije neophodno, pogotovo starije osobe, napomenuo je Kalac.

Prilikom izlaska potrebno je slojevito se odjenuti i što manje zadržavati se vani. S obzirom na to da je posljednji nalet bure u noci sa 7. na 8. veljace doveo do prekida u opskrbi elektricnom energijom pojedinih dijelova Istre, Kalac je pozvao gradane da se opskrbe rucnim svjetiljkama i svijecama te alternativnim oblicima grijanja poput peci na plin ili drva.

Takoder se treba pripaziti gdje se parkira automobil tako da se ne ometaju eventualne hitne intervencije, a dobro ga je parkirati i daleko od stabala radi izbjegavanja moguce štete.

Elektroistra ne ocekuje probleme u opskrbi


U pulskoj Elektroistri održan je operativni sastanak vezan uz najavljenu vremensku nepogodu i postupanje u slucajevima nestanka struje i mogucih vecih problema u elektroopskrbi. Prema rijecima direktora Elektroistre Davora Miškovica, vece probleme ipak ne ocekuju, a za sve nenadane koji se mogu pojaviti pripremljene su dežurne ekipe.

- Mogu reci da problema u opskrbi ne bismo trebali imati na našem podrucju. Doduše, potrošnja je 20 posto veca nego u istom razdoblju lani, ali to nije ništa neocekivano s obzirom na hladnocu, rekao je Miškovic.

Prema dostavljenim podacima, najveca dnevna potrošnja zabilježena je u utorak 7. veljace, kada je potrošeno 4.437 megavatsati, što je 24 posto više nego isti dan prošle godine, kada je potrošnja bila 3.591 megavatsat. Ovogodišnje maksimalno zimsko opterecenje postignuto je upravo tog dana u 22.15 sati i iznosilo je 218 megavati.

Usporedbe radi, maksimalno opterecenje Elektroistra je lani zabilježila ljeti, i to 22. kolovoza u 20.45 sati, kada je postignuto opterecenje iznosilo 233 megavati, a dnevna je potrošnja bila 4.277 megavatsati.

Nakon te vršne potrošnje u danima koji su uslijedili ona pada te je u srijedu vec iznosila 4.396, a u cetvrtak 4.235 megavatsati. To je ipak za 24 posto više nego u istim danima lani, kada je potrošnja bila oko 3.500 megavatsati.

Upozorenje vozacima ribarima i nauticarima


Buduci da se iduca dva dana u Istri ocekuje snijeg i olujna te na udare i orkanska bura, a na kolnicima pojava poledice, istarska policija pozvala je stanovnike Poluotoka da ne krecu na put bez zimske opreme te da se informiraju o stanju i prohodnosti na cestama, kao i da se pridržavaju propisanih zabrana i ogranicenja u prometu.

Nauticarima i ribarima se nikako ne preporucuje isplovljivanje buduci da je najavljena olujna i orkanska bura. Jednako upozorenje vrijedi za podvodne aktivnosti, odnosno ronjenje. (P. S. M., S. Z. T., M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter