Sve službe spremne za eventualne poplave u Istri

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

U prostorima Istarske razvojne agencije danas je održana prva sjednica novoformiranog Stožera civilne zaštite Istarske županije na čijem se čelu nalazi načelnik Dino Kozlevac. On je izvijestio da su na sastanku prisustvovale sve nadležne službe, a tema je bila priprema za mogući nastanak ugroza od poplava na području Istarske županije. Tako su na sjednici o poduzetim mjerama izvijestili predstavnici Hrvatskih voda, županijskog Zavoda za prostorno uređenje, vodovoda, načelnici stožera civilne zaštite svih istarskih gradova, predstavnici komunalnih poduzeća, cesta i članovi stožera, odnosno svih bitnih službi.

Predstavnici Hrvatskih voda osvrnuli su se na poduzete mjere na području slivova rijeka Raša, Mirna i Dragonja gdje su u 2015. i 2016. godini učinjeni infrastrukturni radovi koji sada umnogome umanjuju opasnost od izlijevanja rijeka. Predstavnici Istarskog vodovoda naveli su da u slučaju zamućenja vode i prekida opskrbe pitkom vodom na razini Županije, postoje razrađeni planovi kako građanima osigurati opskrbu pitkom vodom, bilo tehničkim mjerama ili angažiranjem nadležnih službi.

-Na sjednici je donesen zaključak da je stanje sustava obrane od poplava na području Istarske županije zadovoljavajuće. Također, usuglasili smo se da postojeći sustav osigurava kvalitetnu provedu svih zadaća na planu obrane od poplave, kako s razine redovnih snaga, tako i onih izvanrednih. Među ostalim, donesen je zaključak da se informira javnost o mogućoj opasnosti ili nastanku poplava te da se poduzima redovito pojačano održavanje vodotoka, što Hrvatske vode i čine. Osobito nam je drago da se kod donošenja novog županijskog Prostornog plana posebno vodilo računa o rigoroznoj provedbi mjera vezano uz zaštitu od voda, izvijestio je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac. (D. B. P.)

 


Podijeli: Facebook Twiter