Sve se promijenilo zbog pritiska medija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- U cetvrtak ujutro, kada smo došli u Rijeku u bolnicu, receno nam je da ce u ponedjeljak našoj djeci ukinuti kemoterapije jer nema sredstava, a isti dan navecer, nakon što smo o svemu obavijestili novinare, ministar zdravstva Rajko Ostojic putem televizije porucio je da nema mjesta panici i da novca za djecu mora biti, ispricao nam je Doriano Kocijancic iz Kaštelira, otac 13-godišnjeg djecaka ?ulijana koji boluje od leukemije, komentirajuci prekjucerašnju - najprije donesenu, a zatim povucenu - odluku rijeckog KBC-a da ce mališanima na Odjelu hematologije i onkologije Klinike za pedijatriju ukinuti kemoterapije.

Njegovo dijete jedno je od desetak na tom odjelu. Polovica ih je iz Istarske, a ostala su djeca iz Primorsko-goranske i Licko-senjske županije. Njihovi su roditelji prekjucer bili zaprepašteni kada im je receno da novca za skupe onkološke lijekove imaju samo do nedjelje. Kocijancic kaže da tu terapiju roditelji sami nikako ne bi mogli financirati.

- Kada su rekli da nemaju više novca, nikakvo nam rješenje nisu ponudili. Odmah sam otišao predstojniku klinike prof. dr. Igoru Prpicu, koji je potvrdio da sredstava imaju samo do kraja ovog tjedna.

Potom su nam nudili da odemo razgovarati s celnikom Strucnog vijeca KBC-a koje je donijelo odluku o prestanku financiranja kemoterapije, a kojeg nikako nismo mogli dobiti na telefon, stoga smo, kao jedino rješenje, pozvali novinare, nakon cega se digla buka. Cini mi se da se u cetvrtak navecer sve promijenilo samo zbog pritiska medija, smatra zabrinuti Kaštelirac.

Naime, kada su prekjucer novinari poceli dolaziti u bolnicu, odjednom su im rekli da ce novca ipak biti, ali samo još za iduci tjedan. Roditelji time nisu bili zadovoljni, nego su zahtijevali trajno rješenje da bi djeca mogla nastaviti dobivati adekvatnu terapiju.

- Ujutro je presicu održao ravnatelj KBC-a Rijeka dr. Herman Haller koji je obecao da ce novca ipak biti i da se terapija nece prekidati. Osobno sam ga pred novinarima pitao je li to trajno ili privremeno rješenje, a on mi je rekao da na to ne može odgovoriti. S obzirom na to da se ukljucio ministar, nadamo se da ce makar ministarstvo pomoci u financiranju, rekao je Kocijancic.

Njegov se sin u Rijeci lijecio prvi put 2008. i 2009., ali bolest se vratila i sada je opet na Kantridi, i to od 5. prosinca 2011. godine. Polovicom iduceg mjeseca idu u Zagreb gdje ce mališanu transplantirati koštanu srž.


Podijeli: Facebook Twiter