Sve se nepotrebno ispolitiziralo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tim konzervatorskog odjela grada Pule gostovao je danas u Zagrebu gdje je u prostorima Društva povjesnicara umjetnosti Hrvatske održao tribinu "Sv. Katarina i Monumenti - problem zaštite Pomorske tvrdave Pula", na temu miješanja politike u konzervatorstvo.

Na toj lokaciji predvidena je gradnja dviju luka nautickog turizma, hotel, te kompleks mješovite namjene. Konzervatori su kazali da se oni ne protive prenamjeni toga podrucja, te da su na nacelnoj razini vec prihvatili plan njegova razvoja u civilnoj namjeni. "No, potreban je detaljan plan uredenja na prostorno-planskoj razini, potrebno je izraditi temeljni dokument 'Prostorni plan podrucja posebnih obilježja' (PPPPO), buduci je rijec o zašticenom kulturnom dobru", kazao je na tribini arhitekt Bruno Nefat, autor konzervatorske podloge za to podrucje.

Kažu da je problem u tome što se nitko od investitora ili drugih zainteresiranih nije prije iznošenja planova u javnosti obratio njima, kao prvoj nadležnoj stepenici u vertikali nadležnih tijela. "Umjesto toga, u medijima se odmah pocelo postavljati pitanje treba li uopce štititi tu vrijednu baštinu koju se, kao ostavštinu talijanskog nacionalizma i to vojne namjene, odmah apriori pocelo proglašavati bezvrijednom", napomenuli su.

Smatraju da se time vec na samom pocetku pokušalo rušiti temelje ingerencije pulskog konzervatorskog odjela i dovoditi u pitanje vrijednost te baštine. Dodaju da je u njihovim naporima da zaštite spomenike kulture stav javnog mnijenja izrazito bitan.

Stoga je, istaknuli su, potrebna cvršca komunikacija medu hrvatskim konzervatorskim odjelima - trebalo bi osnovati društvo konzervatora, kako bi se razvila i strucna vertikala koja bi svojom podrškom utjecala na percepciju javnosti.

"Želimo prenamjenu toga prostora. Mi ne želimo da on propadne, što bi se dogodilo kad bi bio prepušten sam sebi. Samo nova namjena može toj vrijednoj baštini dati novi život", kazala je na tribini viša savjetnica konzervatorskog odjela u Puli Nataša Nefat. "Ono što je sporno je nacin na koji se pristupilo toj problematici. Sve se nepotrebno ispolitiziralo a da se prethodno nisu analizirale važnosti takvog kulturnog dobra". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter