Sve Renatove Eve: Slikarov nerv i pjesnički ego

Naslovnica monografije (GI)
Naslovnica monografije (GI)

Pjesnik Drago Orlić (ali i slikar) i slikar Renato Percan (s dušom pjesnika) pronalazili su se i već doticali u likovno-pjesničkoj mapi "Štrolige, prči i divice" preko koje se Orlić ušuljao u skrovište Percanovih Eva i u jednoj pjesmi "Spasi nas sveti Ivane" zavapio ovako:

Renato, Renato, ča smo se zgubili?

Nismo, nismo, samo nan se je svit

ubrnuja!

 

Renato, Renato, glej divojke peru noge u potoku!

To su vile, moj Drago, ti hi vidiš, ma njih ni,

u

hlad ženski se namurivaš, pij tu vodu, pi!

 

Renato, Renato, nariši mi samo jednu, zasvin ki hi ni.

 

I tako se ta osobna prepiska proteže kroz ovu Orlićevu, treću po redu monografiju o Renatu Percanu (prva je ona Josipa Depola "Renato Percan 1966. - 1996."; druga je autora Berislava Valušeka, Gorke Ostojić Cvajner i Darka Glavana "Renato Percan - crtač", 2007.), koja je zanimljiva i po tome što je autor teksta Drago Orlić ujedno i izdavač (Errata Corrige, Poreč, 2014.; urednica Ivona Orlić), a posebnu važnost dobiva činjenicom da je u njoj, u svojevrsnom spomenaru, po prvi put javnosti predstavljeno 80 crteža i krokija iz ljubomorno čuvanih mapa i kuverta slikarevog skrovišta u Medulinu.

Kako su Percanov život i posebno stvaralaštvo oduvijek tkali i dobri ljudi i prijatelji, o čemu u autobiografskom zapisu trag u monografiji ostavlja sam slikar, općem dojmu knjige pridonijeli su i Anton Rotar Tone iz Trviža, strastveni kolekcionar svega Percanovog, pa i nekih od ovih crteža, ali i supruga Regina bez čijeg bi utjecaja i nagovora slikar krio svoje briljantne minijature, predloške za sve one slike koje su potom izronile iz onog Orlićevog potoka.

Naravno, tu su i Maroevićeve opaske o Percanovom boškarinu kao Minotauru, prvim izložbama s Miroslavom Sinčićem, kasnije mape i ilustracije…

Orlić u svojoj impresiji ne propušta utkati i bibliografske podatke o Percanu, istaknuti važna mjesta iz njegova opusa, što u spoju s biografskim slikarevim prisjećanjima (grafički dobro odvojenih kurzivom) daje i dodatni dojam jedne monografije dvojice autora. (M. ĆURIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter