Sve pulske osnovne škole zainteresirano za zdrave dječje obroke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iznosom od 23 milijuna kuna, koji se dijelom pokriva i iz sredstava Europske unije, Ministarstvo poljoprivrede pokreće od jeseni jedinstvenu Školsku shemu besplatnih obroka u kojoj će učenici najmanje jednom tjedno, kroz 12 tjedana u godini, imati besplatni zdravi obrok. U pulskim školama već se godinama provode slični projekti, financirani EU novcem, u sklopu kojih su se učenicima dijelile voćke ili mlijeko, a za što su roditelji trebali davati i pismene suglasnosti. Hoće li se i koje škole uključiti i u ovaj najnoviji projekt upitali smo nadležne u Gradu Puli pod čijom su ingerencijom osnovne škole.

Uključile se sve škole

- Svih 11 osnovnih škola kojima je Grad Pula osnivač uputile su prijavu na Javni poziv projekta naziva Školska shema - besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu, koji je otvoren dva tjedna (od datuma objave, 30. svibnja). Nakon obrade zahtjeva, 20. lipnja, na web stranicama Agencija za plaćanja bit će objavljen popis škola koje su ispunile sve uvjete i kriterije poziva, kao i procjena iznosa potpora po školi prema broju učenika koji mogu sudjelovati u Školskoj shemi te popis dobavljača koji mogu isporučivati voće i povrće i/ili mlijeko i mliječne proizvode školama koje sudjeluju u Školskoj shemi, odgovorili su nam iz Grada.

Napominju kako će odabrane škole zatim, sukladno uvjetima projekta, odabrati dobavljača dajući pritom prioritet lokalnim i regionalnim proizvođačima koji proizvode svoje proizvode u blizini škole.

Promocija pravilne prehrane

Vele da Grad Pula podržava spomenuti projekt, jer i sam, već niz godina u osnovnim školama provodi projekt promocije pravilne prehrane te uvođenja zdravih školskih marendi s ciljem unapređenje kvalitete prehrane u osnovnim školama. Kako bi taj projekt u potpunosti zaživio Grad Pula je uveo HACCP sustav u 11 škola grada Pule čime su ostvareni kvalitetni preduvjeti za pripremu "zdravih" školskih marendi te je sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije održao edukaciju svog kuhinjskog osoblja. Ujedno su izrađeni i prijedlozi jelovnika za svaku školu posebno u skladu s postojećim sanitarno-tehničkim uvjetima, kao i Knjiga recepata - školske kuharice. (Paola ALBERTINI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter