Sve prisutniji trend mladih beskućnika od 19 do 30 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pet godina rada kroz Prihvatilište za beskućnike Istarske županije u Puli, koje djeluje "pod kapom" Gradskog društva Crvenog križa Pula, prošlo je više od 70 korisnika. Kapacitet Prihvatilišta je 11 osoba, no trenutno je u njemu smješteno, doznajemo od njegove voditeljice Helene Babić, njih 12 - tri beskućnice i devet beskućnika.

Širenje kapaciteta i uspješno zapošljavanje

- Prihvatilište je popunjeno i iznad kapaciteta, a razlog tome je jaka zima koje je vladala. U jednom smo trenutku u Prihvatilištu imali i 14 korisnika, pa je potreba za proširenjem više nego evidentna, navela nam je Babić, dodajući da je cilj proširiti kapacitet Prihvatilišta na 20 osoba, no kako se za to čeka ishođenje licence, cijela je stvar "zapela" na prijenosu vlasništva zgrade u kojoj se Prihvatilište nalazi.

Kako je istaknula u svom uvodnom predavanju ustanovu financiraju Grad Pula i Istarska županija u omjeru 60:40 posto, kojim se pokrivaju osnovne usluge dok se "nadogradnja" pokušava riješiti putem prijava na razne projekte i programe.

- Iako je, prema statistici, prosječan beskućnik muška osoba u 50-tim godinama u zadnje je vrijeme kod nas prisutan trend da je sve više beskućnika mlađe populacije, od 19 do 30 godina, kazala je Babić, pojasnivši da se izlazak iz Prihvatilišta rješava na nekoliko mogućih načina - smještajem u udomiteljsku obitelj, smještajem u domove za starije, pronalaskom posla, ostvarivanjem starosne ili invalidske mirovine ili smještajem u samačkom hotelu te kako svoj status uspješno riješi oko 90 posto korisnika.

Inače, kako je kazala voditeljica, u Prihvatilište nisu spremi svi ući jer se u tom slučaju moraju odreći socijalnih naknada koje primaju, a isto tako ostaviti alkohola ili droge, na što neki nisu spremni dok je za neke beskućništvo stil života kojeg se ne žele odreći. No, puno je i lijepih primjera kada su ljudi uspjeli dovesti svoj život "u red", zaposliti se, osamostaliti pa čak obnoviti i kontakt s obitelji koji su izgubili.

Osim što im se ovdje osigurava "krov nad glavom" i obrok, oni ovdje imaju i svoje redovite dužnosti - od čišćenja prostora u kojem borave, do uređenja okoliša, brige o životinjama o kojima Prihvatilište skrbi pa sve do volontiranja u zajednici.

Kako je rečeno na prezentaciji, Prihvatilište stalno nadograđuje svoje usluge i zbog toga sudjeluje u raznim projektima. Lani je tako u sklopu projekta otvoren Dnevni boravak za sve osobe koje borave u neadekvatnim uvjetima i koji im je ponudio razne usluge - od kupanja i pranja rublja, do radionica i radno-okupacijskih terapija te volontiranja u zajednici.

- U ovaj je projekt bilo uključeno 26 korisnika, koji su 40 akcija, 102 kreativne radionice, 26 rekreativnih druženja, šest donacijskih prodaja, a uređen je i dio vrta i dvorišta te prostor za likovne radionice, kazala je Babić.

U sklopu projekta pod nazivom "Podrška u zajednici - TRIP B", kojem je cilj bio povećanje kvalitete socijalnih usluga i kvalitete života i zapošljivosti osoba u potrebi, uključeno je bilo deset korisnika, a pet je odradilo prekvalifikacije. Projekt se pokazao vrlo uspješan pa je jedna osoba nakon njega zaposlena u call centru, jedna u Uljaniku, a jedna je dobila stipendiju te završava srednju školu. (PIŠE Borka PETROVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter